Svijet Top Vijesti

Pronađena 63 tijela s tragovima mučenja

Istražitelji, u nedavno oslobođenoj južnoj ukrajinskoj regiji Herson, otkrili su 63 tijela s tragovima mučenja, nakon što su ruske snage napustile to područje.

– Trenutno su 63 tijela otkrivena u regiji Hersona, ali moramo imati na umu da je istraga tek počela i brojna mjesta masovnih ukopa bit će otkrivena – navodi novinska agencija Interfax.

Monastirski je kazao da su agencije za provođenje zakona otkrile 436 slučajeva ratnih zločina tokom ruske okupacije. Otkriveno je 11 pritvorskih jedinica, među kojima su i četiri u kojima su zatvorenici mučeni.

Istražitelji trenutno istražuju te lokacije i utvrđuju svaki slučaj mučenja.

– Ekshumacije tijela ubijenih također su u toku – izjavio je Monastirski za ukrajinsku nacionalnu televiziju, prenosi Interfax.

Andrej Kovalenko, tužilac u uredu regionalnog tužilaštva u Hersonu, izjavio je da su prikupljena svjedočenja o 800 pritvaranja ukrajinskih zarobljenika u zatvorima pod ruskom kontrolom u regiji. Dodao je da su najčešći vid zlostavljanja zatvorenika elektroškovi, premlaćivanja plastičnim ili gumenim palicama ili gušenja prekidom dovoda zraka u gas maskama postavljenim na glave zatvorenika.

Fena/Informer.ba