Svijet Top Vijesti

Pronađene prostorije za mučenje u oslobođenoj regiji Harkov

Na deokupiranim teritorijima regije Harkov, ukrajinska vojska pronašla je 10 prostorija za mučenje, uključujući šest u gradu Izjumu.

– Na deokupiranim teritorijima Harkovske regije, do sada, je otkriveno deset prostorija za mučenje. Šest ih je bilo u gradu Izjumu, u mjestima raspoređivanja ruskih oružanih snaga, gdje su bili pripadnici ruske garde, zaposlenici Sigurnosne službe Ruske Federacije, predstavnici ruske policije i druge jedinice. Dvije komore za mučenje u gradu Balaklia. Jedna prostorija za mučenje pronađena je u selu Hrakovo, okrug Chuhuiv i jedna u gradu Vovčanska. Pouzdano znamo da su tamo ljudi mučeni i već imamo informacije o onima koji su tamo poginuli – rekao je šef nacionalne policije Ihor Klimenko, javlja Ukrinform.

Prema Klimenku, već je potvrđena smrt 40-godišnjeg muškarca od mučenja u Balakliji.

Osim toga, ukrajinski vojnici oslobodili su građane Šri Lanke, koji su zarobljeni dok su pokušavali doći do Harkova.

– Bilo je sedam građana Šri Lanke, studenata Medicinskog fakulteta u Kupiansku. Nakon što su okupatori ušli u grad, pokušali su doći do Harkova. Zatvoreni su i smješteni u ćeliju u Vovčansku, mučeni su. Svi su u emocionalno nestabilnom stanju – rekao je Klimenko.

 

Fena/Informer.ba