Izdvojeno Politika Vijesti

Propusti i nedorečenosti u predloženom zakonu o zabrani negiranja genocida

Tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog entitetskog ministra pravde Zorana Mikulića, usporena je parlamentarna procedura za izmjene Krivičnog zakona FBiH, kojima poslanik Jasmin Duvnjak predlaže zatvorske kazne u FBiH za svakog ko javno negira da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid.

Obrazlažući potrebu za usporavanjem procedure, ministar Mikulić je kazao da u Duvnjakovom predloženom tekstu ima propusta i nedorečenosti, a radi se o osjetljivoj materiji – krivičnom zakonodavstvu.

Duvnjak je, pak, uvažio ovo objašnjenje i s obzirom na to da je on predlagač, time je po automatizmu pristao i na sporiju parlamentarnu proceduru.

Jasmin Duvnjak, poslanik Stranke demokratske akcije, prvobitno je, naime, predložio parlamentarnu raspravu po hitnoj proceduri za zakon kojim on traži izmjenu aktuelnog krivičnog zakona FBiH, odnosno uvođenje nove odredbe o kažnjavanju za negiranje genocida.

Uvažavanjem prijedloga ministra Mikulića, njegov tekst je i formalno prešao tek u formu nacrta, pa je kao takav i razmotren te uvažen danas glasanjem u Predstavničkom domu.

Ministar Mikulić je inače pozdravio samu ideju da se već jednom u Federaciji propišu krivične sankcije za negiranje genocida i ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i svih drugih zločina tretiranih međunarodnim pravom.

Krivične sankcije koje Duvnjak predlaže dopunom teksta sadašnjeg federalnog krivičnog zakona kreću se u rasponu od tri mjeseca do tri godine zatvora za svakog ko javno negira počinjenje navedenih zločina.

Njegovom tekstu slijedi daljnja procedura, a danas je također izglasano da se na to ne može čekati duže od 45 dana.

Duvnjakov tekst nije jedini o kojem je glasano u dosadašnjem toku sjednice Predstavničkog doma.

Poslanici su se izjašnjavali, ali za razliku od prethodnog, nisu uvažili većinom glasova prijedlog poslanika Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinka Čavare da budu povučene sve predložene tačke današnjeg dnevnog reda čiji je inicijator Federalna vlada.

Čavara često ima ovakav prijedlog na sjednicama u Parlamentu jer on, kao i njegov poslanički klub HDZ-a BiH, zastupaju stav da je aktuelna Vlada FBiH, formirana 17. marta ove godine, neustavno i nezakonski uspostavljena i da ne odražava izbornu volju građana iskazanu na prošlogodišnjim općim izborima u BiH.

Sjednica je u toku, a u dnevnom redu je inače najavljena rasprava o više zakonskih tekstova čiji je predlagač Vlada.

 

Fena/Informer.ba