BiH Vijesti Zdravlje

Proširenje dobne skupine za HPV vakcine u KS

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza te vakcine, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

– Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti tu vakcinu proširi i da tu vakcinu u KS mogu primiti sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina – najavio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Pozvao je zainteresirane roditelje djevojčica i djevojaka tih dobnih skupina u KS da u domu zdravlja, u kojem imaju karton, potraže svoju dozu do isteka zaliha. Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija.

Ta metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta. Primarnom prevencijom u tom periodu života, kad djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije tim virusom i sprječava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života, navodi se u saopćenju.

 

Fena/Informer.ba