Svijet Vijesti

Prošle godine u svijetu ubijeno 102 novinara

Prošle godine u svijetu su ubijena 102 novinara, osam manje nego 2009., saopćio je Međunarodni novinarski institut (IPI), a Reporteri bez granica (RFS) objavili su povodom Svjetskog dana slobode medija popis 38 najvećih neprijatelja medijskih sloboda.

Najopasnije područje za novinare je Azija, gdje je prošle godine ubijeno 40 novinara, a nakon nje slijedi Latinska Amerika s 32 ubijena novinara, navodi IPI. Po državama, najviše novinara je izgubilo život u Pakistanu (16), nakon toga u Meksiku (12) i u Hondurasu (10).

U subsaharskoj Africi život je izgubilo 15 novinara, a osam je ubijeno na području Bliskog istoka i sjeverne Afrike, od kojih šest u Iraku, prenosi Hina.

U Evropi je ubijeno sedam novinara, dva u Rusiji i po jedan u Grčkoj, Bugarskoj, Bjelorusiji, Latviji i Turskoj.

U posljednjih deset godina ubijeno je ukupno 788 novinara, saopćio je IPI, i to najviše u Iraku (177), na Filipinima (96) i u Kolumbiji (50).

Reporteri bez granica objavili su 38 najvećih “neprijatelja slobode medija” i među njih svrstali čelnike država i vlada, kraljeve, paravojne skupine, kriminalne mreže i ekstremističke organizacije, prenosi STA.

Evropske predstavnike na toj listi predvode čelnici Uzbekistana, Turkmenistana, Azerbajdžana, Kazahstana, Čečenije i Bjelorusije.

Etiketu “neprijatelja slobode medija” također je dobio ruski premijer Vladimir Putin, zatim talijanska mafija i baskijska separatistička skupina ETA.

Organizacija je posebno kritična prema arapskim državama Siriji, Jemenu i Bahreinu gdje je gušenje prodemokratskih protesta povezano s nasiljem nad predstavnicima medija.

Na popisu su već tradicionalno i libijski čelnik Moamer Gadafi i saudijski kralj Abdullah, te talibani i narkokarteli u Meksiku.

 

fena/informer.ba