BiH Udarno Vijesti

Protesti u Sarajevu: Sin hoće da se ubije jer je nezaposlen i gladujemo

Oko 300 građana okupilo se danas pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo (KS) negodujući zbog poskupljenja vode i centralnog grijanja, iako su kantonalne vlasti nekoliko sati prije ovih protesta povukle vlastitu odluku o višim cijenama komunalija.

Vlada KS u srijedu je donijela odluku o poskupljenju vode za 25 odsto, a grijanja za 33 odsto, nakon čega je na društvenoj mreži Facebook osnovana grupa koja poziva Sarajlije na proteste. Vlada KS danas je u ranim jutarnjim satima održala sjednicu i stavila svoju odluku van snage.

Među okupljenim građanima bilo je najviše penzionera, koji su ogorčeni zbog poskupljenja, jer u KS trenutno ima 36.000 penzionera s najnižom penzijom. Sumnjaju da im Vlada “zamazuje oči”, te da će poskupljenja biti čim izrevoltirani građani na njih zaborave.

“Penzioneri žive gore nego životinje. Pa i životinje ovdje štiti zakon, a penzioneri gladuju. Komunalije redovno plaćamo. Imam sina koji hoće da se ubije jer je nezaposlen i gladujemo”, kazao je kroz suze penzioner Hakija Babić.

Na protestima su mogli biti viđeni transparenti na kojima je pisalo “Država za majmuna” s iscrtanom ružom SDP-a, a nekoliko studenata držalo je zastavu BiH kao transparent na kojem je pisalo “Ovo je reketaška i lopovska država”. Demonstranti su uzvikivali: “Lopovi, izađite pred narod”, “Nećemo platiti”, “Dolje diktatura u Sarajevu”.

Većina okupljenih bila je vidno uzrujana i potresena, a iz mase su se čule i upute ljudima da ne gađaju kamenjem i ne lupaju stakla kao prošli put, jer će “narod to sve morati platiti”.

“Vlada se igra s građanima Sarajeva jer je jučer tvrdila da su odluke neophodne da bi ih samo dan kasnije povukla”, kazao je Vuk Bačanović, predstavnik Jedinstvene organizacije socijalizma i demokracije.

Poručio je da građani ovakve poteze Vlade treba da shvate kao lekciju jer se ne zna šta se krije iza ovakvih stavova.

Građani su negodovali zbog visokih plata u komunalnim preduzećima i njihovom lošem poslovanju uz milionske gubitke, navodeći primjer kako voda curi po ulicama, a preduzeće ništa ne preduzima da sanira štetu.

Radnici “Vodovoda i kanalizacije” već su ujutro  u sarajevskim naseljima očitavali stanje na vodomjerima zbog primjene novih cijena, ali ti podaci, očito, neće moći biti iskorišteni za račune od 1. novembra kada je trebalo da počne obračun po višoj tarifi.

U obrazloženju koje je stiglo iz Informativne službe Vlade KS navedeno je da je potrebno uraditi sveobuhvatan plan socijalne zaštite i pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva prije poskupljenja. Ovo bi trebalo da bude predviđeno i finansijski podržano u novom budžetu KS, kao i izrada finansijskih planova komunalnih preduzeća za sljedeću godinu.

Samo dan ranije iz Vlade KS kazali su da su razlozi za poskupljenje ekonomske prirode, a pomoć za oko 9.000 socijalno najugroženijih stanovnika bili su obećali tek u 2012. godini, kao i analizu plata i gubitaka komunalnih preduzeća.

Vanrednu sjednicu jučer je održao i Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH na kojoj je oštro osudio svaki pokušaj izvršne vlasti u KS da poskupljenjima energenata rješava probleme firmi.

“Posebno zabrinjava činjenica da je odluka donesena bez prethodnog razmatranja na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća KS“, upozorili su iz Sindikata.

Nermin Pećanac, zastupnik SDU BiH, tvrdi da je Vlada povukla odluku jer je pod pritiskom medija i građana bila u strahu. Okupljenim građanima pridružili su se i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u bh. parlamentu koji su napustili sjednicu i došli na proteste.

Ostavke pod upitnikom

Iz izvora bliskih Vladi KS saznali smo da su na današnjoj sjednici ostavke ponudili Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolišta KS, te Fikret Musić, premijer KS, ali nije potvrđeno da li su njihove ostavke prihvaćene, vjerovatno je i to samo dio predstave za javnost.

Iako najavljena, konferencija za medije nije održana, a novinarima danas nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu Vlade KS po više informacija, u čemu je svesrdno pomagala policija braneći pristup zgradi Vlade.

 

Nezavisne/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Šta sad hoće ovaj narod garantujem da su skoro svi ovi što su izašli na proteste glasaali za “državu za čovjeka” pa evo ima sad Zlazkove države za čovjeka hahahah