Izdvojeno Svijet Video Vijesti

Protesti u Beogradu završeni sukobima demonstranata i policije

Protest Srpske radikalne stranke u Beogradu na kome je zatražen prekid saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, a aktuelna vlast označena kao izdajnička zbog hapšenja Ratka Mladića, prekinut je večeras napadom jedne grupe demonstranata na policiju

I pored poziva organizatora na mir sukobi su se proširili, pa je miting završen porukom “Živeo Ratko Mladić”. Zamjenik predsjednika SRS Dragan Todorović je za sukobe, koji su uslijedili u centru grada, optužio državne organe, za koje tvrdi da nisu reagovali profesionalno već u skladu sa političkim interesima.

Demonstranti su napali policiju flašama i kamenicama i bacali petarde. U sukobima je povrijeđeno više demonstranata i policajaca, a u prvom satu po izbijanju nereda privedeno je oko 70 izgrednika.

Sat vremena po završetku mitinga policija je rastjerala demonstrante sa platoa ispred Narodne skupštine gdje je kao i u ulicama u centru grada ostalo mnogo razbijenih flaša i kanti za smeće, kao i kamenica.

Reporteri agencije Beta su vidjeli da je policija uhapsila više mlađih osoba, a vidjeli su i više povrijeđenih demonstranata i jednog policajca. Centar grada nije demoliran, a razbijen je izlog prodavnice Aldo ispred koga je policija radi spriječavanja krađe. U sukobima sa demonstrantima učestvovali su i pripadnici žandarmerije i konjaničke jedinice.

Miting je obilejžilo obraćanje sina Ratka Mladića, Darka, i čitanje pisma lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je u pritvoru Haškog tribunala.

Darko Mladić je na skupu na kome je bilo više hiljada ljudi rekao da njegov otac nije ratni zločinac već da je branio svoj narod, kao i da nije naređivao ubistva civila i zarobljenika.

Šešelj je u pismu poručio da će predsjednik Srbije Boris Tadić morati da odgovara zbog hapšenja Ratka Mladića, a optužio je lidere Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića da su omogućili hapšenje bivšeg ratnog vođe bosanskih Srba.

Učesnici mitinga su nosili zastave Srbije i Srpske radikalne stranke, a neki od njih su nosili i slike Ratka Mladića, Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića.

Jedan broj učesnika protesta zbog hapšenja Ratka Mladića nosio je četnička obilježja, šubare sa kokardom. Pored funkcionera radikala na bini su bile i žena Ratka Mladića, Bosiljka, i žena Vojislava Šešelja, Jadranka. Prisutan je bio i maloljetni sin Vojislava Šešelja, Vladimir koji je pročitao očevo pismo okupljenima.

Demonstranti su tokom mitinga uzvikivali parole protiv vlasti i predsjednika Srbije Borisa Tadića nazivali “ustašom”. Na skupu su bili i članovi desničarskih grupa “Obraz” i “Naši”, prenosi agencija Beta.

 

Informer.ba