BiH Vijesti

Protestno okupljanje građana i aktivistica i u Bihaću nakon ubistva njihove sugrađanke

Organizatori današnjeg protestnog okupljanja i šetnje u gradu Bihaću, na kojem se okupilo nekoliko stotina građana, bile su organizacije “Glas žene” i “Žene sa Une”, te Inicijativa “Nisam tražila”. Poručeno je kako građanke i građani Bihaća na ovakav način izražavaju najoštriji protest zbog nedavnog brutalnog ubistva njihove tridesetjednogodišnje sugrađanke, koju je ubio vlastiti suprug, ali traže i adekvatniju zakonsku protekciju žena i njihovog tretmana u društvu.

-Mi se konkretno iz Organizacije ‘Žene sa Une’ sa nasiljem u porodici suočavamo svaki dan. Prolazimo to sa ženama i djecom koji borave u okviru naše Sigurne kuće. Prošle godine ih je bilo 86, od čega 56 djece. Mnogi od njih su direktne žrtve nasilja od strane roditelja ili drugih bližih srodnika. Ove godine ih imamo već 50. Stvarno je dosta, previše, pogotovo kada se zbog nasilja u porodici desi ovakav tragičan čin i gubitak mladog života. Nevladine organizacije stalno šalju poruke i upozoravaju, međutim ovaj put se iskreno nadam se da će nas oni koji trebaju poslušati – kazala je Aida Behrem iz Organizacije “Žene sa Une”.

Pod parolom “Naša bol je vaš sram” prezentirani su i neki od zahtjeva organizatora protestnog okupljanja i šetnje, koji tvrde kako bi se njihovim usvajanjem ili provedbom, barem donekle zaštitile žene, supruge, majke…

-Od nadležnih institucija zatraženo je uvođenje pravne definicije femicida, zatim uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte. Među zahtjevima je i hitno usklađivanje krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici), kao i revidiranje kaznenih praksi. Mislim da je potpuno jasno kako se svi trebamo uključiti u rješavanje ovog ogromnog problema, a ne samo da mi iz nevladinih organizacija govorimo u prazno – riječi su Enise Raković iz Organizacije “Glas žene”.

Prema navodima organizatora, ista poruka danas će biti poslana iz još 16 bosanskohercegovačkih gradova.

 

Fena/Informer.ba