Magazin Top Vijesti

Prvi put u historiji bolid Formule 1 vozit će se ulicama BiH

Red Bull Showrun Sarajevo, koji će se održati u nedjelju, 9. juna, označit će historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu kada prvi put ulicama glavnog grada prodefilira bolid Formule 1. Ovaj spektakularni događaj transformirat će urbane prostore Sarajeva u jedinstvenu pozornicu za nezaboravan automobilistički performans, koji će posjetiocima prirediti dan za pamćenje.

Legendarni Red Bull Racing Formula 1 bolid bit će glavna zvijezda ovog spektakla, a uz njega će se u pratećem programu naći i muzički nastupi te poznati njemački dvojac Red Bull Driftbrothers i virtuoz na stunt motoru Aras Gibiez. Poruku građanima Sarajeva u ime Red Bull Racinga poslao je legendarni F1 vozač David Coulthard, ističući da je Sarajevo jedan od samo devet gradova u svijetu koji će ugostiti Red Bull Showrun.

Jadran Crnogorac, u ime organizatora, naglasio je da će bolid proći trasom od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Dodao je da će gledanje ovog adrenalinskog spektakla biti besplatno za sve posjetioce i fanove, dok će biti pušten određen broj ulaznica za Fun Pit zonu i VIP sjedišta na tribinama.

Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta, izrazio je zadovoljstvo što će se ovakav događaj održati u Sarajevu te naglasio podršku Vlade KS i Ministarstva u stvaranju ambijenta za ovakve manifestacije. Ministar kulture i sporta KS, Kenan Magoda, istakao je značaj Red Bull Showruna Sarajevo 2024 kao jednog od najznačajnijih događaja koji će se održati u Sarajevu, prepunog sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja.

Predsjednik Turističke zajednice KS, Haris Fazlagić, naglasio je važnost ovog svjetskog događaja za promociju Sarajeva kao kulturne, historijske, muzičke i sportske metropole.

Očekuje se da će preko 50.000 gledalaca iz BiH, regije i svijeta prisustvovati događaju, a svi koji ne budu mogli biti prisutni moći će ga pratiti putem direktnog TV prenosa na Sport Klubu.

Projekat će biti realiziran uz podršku Ministarstva saobraćaja KS, Ministarstva kulture i sporta KS, Turističke zajednice KS, te kompanija Bingo, Hifa Petrol, Telemach i Alta.

Jadran Crnogorac, sport manager Red Bull-a.