BiH Top Vijesti

Prvostepena presuda u predmetu Elvis Salčinović i drugi, osuđeni na ukupno 33 godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao prvostepenu presudu kojom je optuženi Elvis Salčinović osuđen i Toni Hamidović osuđeni na jedinstvene kazne od po 12 godina, Kenan Frndić na pet, a Luka Hrustić i Božidar Trišić na po dvije godina zatvora. Istovremeno, optuženi Nedeljko Dakić je oslobođen od optužbe jer djelo za koje se teretio nije zakonom propisano kao krivično djelo.

Frndiću i Trišiću su kao sporedne izrečene novčane kazne u iznosu 10.000, odnosno 5.000 KM.

Salčinović je oglašen krivim za krivična djela – međunarodna trgovina ljudima i pranje novca, dok je Hamidović oglašen krivim za krivična djela – međunarodna trgovina ljudima, davanje dara i druge oblike koristi i pranje novca.

Hrustić je oglašen krivim za krivična djela – davanje dara i drugih oblika koristi i davanje mita, a Frndić za međunarodnu trgovine ljudima i pranje novca, dok je Trišić oglašen krivim za  primanje mita.

U skladu s prvostepenom presudom od optuženih Elvisa Salčinovića i Tonija Hamidovića se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela – novac u iznosu od po 389.888,092 eura, koji su optuženi dužni uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Na osnovu odredbi KZBiH, prema optuženim Elvisu Salčinoviću, Toniju Hamidoviću, Kenanu Frndiću, Luki Hrustiću i Božidaru Trišiću izričena je mjera sigurnosti oduzimanja predmeta u skladu s prijedlogom iz optužnice, te su oni u skladu sa članom 188. stav 1. ZKPBiH obavezani na plaćanje troškova sudskog postupka o čemu će Sud naknadno donijeti rješenje po pribavljanju potrebnih podataka.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba apelacionom vijeću ovog Suda u roku od 15 dana od dana prijema njenog pisanog otpravka, saopćeno je iz Suda BiH.

 

Fena/Informer.ba