Region Vijesti

Purda će zatražiti odštetu od Srbije

Josip Muselimović, advokat Tihomira Purde, izjavio je da će njegov klijent naknadu štete zbog hapšenja i dvomjesečnog pritvora u BiH najvjerovatnije zatražiti od Srbije.

Tihomir Purda, kojeg je Srbija teretila za ratni zločin počinjen u Vukovaru tokom 1991. godine, kako kaže Muselimović, najvjerovatnije neće tužiti BiH, već će odštetu tražiti od Srbije, s tim da nije isključena mogućnost da bude tužena i BiH.

U narednih 15 dana nadležnom Ministarstvu pravosuđa dostavićemo svu potrebnu dokumentaciju sa zahtjevom za naknadu štete“, rekao je Muselimović, prenosi BIRN.

On navodi da je nesporna činjenica da je Purda neosnovano boravio u pritvoru dva mjeseca.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodilo je istragu zbog sumnje da je Purda u Borovu Naselju u Hrvatskoj u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Zbog potjernice koju je raspisala Srbija, Purda je uhapšen 5. januara ove godine na graničnom prelazu Orašje i Sud BiH mu je bio odredio ekstradicijski pritvor.

U martu ove godine, Purdi je ukinut pritvor i pušten je na slobodu nakon što je Srbija odustala od zahtjeva za izručenje.

Ranije je Purdina supruga Slobodanka najavljivala da on neće tužiti Srbiju, već će tražiti odštetu u BiH, gdje je i bio u pritvoru.

 

srna/informer.ba