Svijet Top Vijesti

Putin naredio djelomičnu mobilizaciju, poslao direktnu prijetnju Zapadu u slučaju ugrožavanja Rusije

Vladimir Putin se rano jutros obratio naciji i rekao da Zapad želi uništiti Rusiju, te da se ovdje radi o odbrani Rusije i teritorije Donbasa. Naredio je djelomičnu mobilizaciju koja stupa na snagu danas, javlja ruska agencija Tass, prenosi BBC.

Na početku dugo očekivanog obraćanja naciji, ruski predsjednik  rekao je da zapadne zemlje žele uništiti Rusiju.

– Cilj Zapada je oslabiti, podijeliti i na kraju uništiti našu zemlju – rekao je Putin. “Oni već otvoreno govore da su uspjeli rascjepkati Sovjetski Savez 1991. godine, a sada je došlo vrijeme da se Rusija raspadne na mnoštvo regija i područja koji bi bila neprijateljski raspoloženi jedna prema drugima – dodao je Putin.

Kaže da je potrebno hitno donijeti odluku “da zaštitimo naš narod u oslobođenim zemljama”.

Putin je također podvukao da Rusija planira preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom.

– Naš cilj je osloboditi Donbas – rekao je on, dodavši da će dobrovoljci koji se bore u istočnom dijelu Ukrajine dobiti isti status kao i pripadnici ruskih oružanih snaga.

Potom je rekao da Zapad ucjenjuje Rusiju, ali da Rusija ima mnogo oružja kojim može odgovoriti.

– Upotrijebićemo sve resurse koje imamo da odbranimo naš narod – rekao je on i dodao da vjeruje u “podršku ruskog naroda.”

Predsjednik Rusije je takođe rekao da ljudi koji žive u područjima Ukrajine, pod ruskom kontrolom, ne žele da budu “pod jarmom neonacista”, prenosi Reuters.

O planovima za takozvane referendume o otcjepljenu i pripajanju Rusiji u ovim dijelovima Ukrajine, on dalje navodi da “mi podržavamo ove ljude”.

Na kraju obraćanja, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je “djelimičnu mobilizaciju” u Rusiji, kako bi svi stali “u odbranu domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i sigurnosti našeg naroda”.

On kaže da se to tiče “samo građana u vojnoj rezervi, onih koji su služili vojsku”.

Na kraju je uputio i prijetnju Zapadu.

– Ako bude ugrožen teritorijalni integritet naše zemlje, upotrebićemo sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod, Ovo nije blef. Teritorijalni integritet naše domovine, naša nezavisnost i sloboda biće osigurani, ponavljam, svim sredstvima kojima raspolažemo. Oni koji pokušavaju da nas ucjene nuklearnim oružjem trebaju znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovom pravcu – zakljućio je Putin jutros u svom obraćanju naciji.

 

Fena/Informer.ba