Svijet Top Vijesti

Putin navršio 70 godina, rođendan proslavlja na neformalnom samitu ZND-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin navršio je 70 godina uz  ulizivačke čestitke svojih potčinjenih i molbe patrijarha Kirila cjelokupnom svećenstvu, da se moli za zdravlje najdugotrajnijeg ruskog čelnika, još od Jozefa Staljina.

Putin, koji je došao na čelo Kremlja posljednjeg dana 1999. godine, suočen je s najvećim izazovom svojoj vladavini, nakon što je invazija na Ukrajinu izazvala najtežu rusku konfrontaciju sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962.

Na svoj rođendan, Putin će prisustvovati neformalnom samitu Zajednice nezavisnih država u St. Petersburgu, bivšoj carskoj prijestolnici koju je osnovao Petar veliki i svom rodnom gradu.

Ponizni zvaničnici slavili su Putina kao spasioca savremene Rusije, dok je patrijarh Moskve i sve Rusije apelovao na vjernike da se mole da Bog da Putinu “zdravlje i dugovječnost”.

– Molimo ti se, naš Gospodine Bože, za šefa ruske države, Vladimira Vladimiroviča, i tražimo da mu daš svoje bogato milosrđe uprkos otporu svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja, da potvrdiš njegovu mudrost i duhovnu snagu, za sve, Bože i imaj milosti – kazao je patrijarh Kiril.

Putin, koji je obećao okončati haos koji je zahvatio Rusiju nakon pada Sovjetskog Saveza u 1991., suočava s naježom ratnom krizom od bilo kojeg šefa Kremlja barem u generaciji od afganistankog rata iz perioda 1979-89.

Njegovi oponenti kao što je zatočeni opozicioni čelnik Aleksej Navaljni tvrde da je Putin doveo Rusiju u slijepu ulicu, stvarajući krhki sistem nekompetentnih ulizica koji će na kraju dovesti do propasti i haosa.

Pristalice tvrde da je Putin spasio Rusiju od razaranja arogantnog i agresivnog Zapada, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba