Svijet Vijesti

Radikalni sveštenik osuđen na 15 godina zatvora

Indonezijski radikalni sveštenik Abu Bakar Bašir osuđen je na 15 godina zatvora zbog  povezanosti sa grupom koja pokušava da ekonomski destabilizuje zemlju sa najbrojnijim muslimanskim stanovništvom i uvede šerijatske zakone.

Analitičari navode da je izricanje zatvorske kazne Baširu veoma važan korak u naporima indonezijske vlade da oslabi terorističke organizacije, ali možda neće umanjiti prijetnju od napada u Indoneziji.

Bašir nema veliku podršku u Indoneziji, ali analitičari smatraju da bi presuda protiv njega mogla da podstakne neke radikalnije islamiste od kojih su neki već najavili represalije zbog ubistva lidera Al kaide Osame bin Ladena.

Neposredno po izricanju presude Baširu širom indonezijske prijestonice prijavljene su brojne prijetnje bombaškim napadima.

Što je teža presuda, tim bolje, jer je to još jedan korak ka obuzdavanju radikalizacije mladih ljudi. Ukoliko je Bašar iza rešetaka to neće uticati na bezbjednosne rizike, ali je time spriječen da širi govor mržnje u svojim propovjedima“, smatra šef indonezijske protivterorističke agencije Ansjad Mbai.

Policija je pred izricanje presude radikalnom svešteniku pojačala bezbjednosne mjere i oko 2 900 policajaca bilo je u sudu, gdje su telefonske linije bile u prekidu dok su brojni snajperisti zauzeli položaje na krovovima okolnih zgrada..

Bašir je optužen i da je pomagao pri organizaciji i finansiranju kampa za obuku džihadista, uključujući i članove svake poznate indonezijske ekstremističke grupacije.

 

Fena/Informer.ba