BiH Izdvojeno Vijesti

Radišić: Položaj Srba u FBiH je nepovoljan, a njihov povratak nema podršku RS-a

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas živi četiri do pet puta manje Srba u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine, kazao je gost današnje sesije Kruga 99, predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost  Sretko Radišić.

On je govoreći o temi “Položaj Srba u Federaciji” istakao da položaj Srba u FBiH nije povoljan ni u jednom smislu.

“Politički, ekonomski, socijalni položaj nije dobar i on se, neminovno, veže za položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj. Položaj Srba može se gledati samo iz aspekta poštivanja općih ljudskih prava na području BiH”, rekao je Radišić.

Ekonomski položaj je izraženo nepovoljan i veliki broj Srba u Federaciji nije u mogućnosti da pronađe posao.

“Nisu još riješena ni mnoga pitanja u sektoru kulture, zdravstva i socijalnih potreba. Sve se to odražava na kvalitet života koji bi bio motiv za povećanje broja povrataka“, pojasnio je Radišić.

Dodao je da povratak Srba u Federaciju BiH ne nailazi na podršku Republike Srpske.

“Republika Srpska nema aktivni politički odnos prema Srbima koji žive u FBiH. Nešto malo je interesa bilo u međuntetitskim područjima, a kada je u pitanju povratak, ali to je više bilo simbolički nego suštinski. Vlasti u Republici Srpskoj, od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, uglavnom su se više bavile ostankom Srba nego povratkom Srba u FBiH”, izjavio je Radišić.

Rješenje je u sasvim drugačijem političkom pristupu, smatra Radišić, ali i razvoju ekonomije koja je garant osjećaja sigurnosti građana u BiH.

“Politika je još uvijek dominirajući problem i samo bitnom reformom političke strukture, promjenom retorike koja mora preći s negativističkog na pozitivistički kurs može se stvoriti jedan prihvatljiv i povoljan ambijent i za Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj, ali i Srbe u FBiH“, smatra Radišić.

 

Fena/Informer.ba