Politika Udarno Vijesti

Radmanović: Moguće i druge varijante ako ne bude dogovora u Brčkom

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da BiH do kraja mjeseca mora biti spremna i na neke druge varijante razvoja događaja ako ne bude dogovora o vladajućoj većini i novom Savjetu ministara BiH.

Radmanović sumnja da će do kraja mjeseca u Brčkom politički lideri postići dogovor o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji bi bio predložen Predsjedništvu BiH na usvajanje.

U slučaju nepostizanja dogovora, naglašava Radmanović u intervjuu Srni, lideri političkih partija, državni parlament i Predsjedništvo moraju razmišljati kako će BiH funkcionisati u periodu do narednih izbora, što neće biti nimalo jednostavno.

“Smatram da svi u BiH žele da dobijemo koaliciju 2+2+2 koja je velika i snažna i koja može da izgura određene reforme koje nas čekaju, ali na osnovu ovog što se do sada dešavalo u razgovorima sa liderima političkim partija ne vjerujem da će se to desiti do kraja mjeseca u Brčkom”
, ocijenio je on.

Govoreći o problemu u vezi sa dobijanjem sredstava IPA fondova u vrijednosti od 96 miliona evra, Radmanović je ocijenio da Vlada Federacije BiH treba pokazati pragmatičnost i prihvatiti revidiranu listu Savjeta ministara BiH, te tako u sadašnjoj fazi završiti to pitanje.

Radmanović je ocijenio da do problema kod pristupa IPA fondovima dolazi zbog poznatih različitih pristupa BiH, navodeći da iz “Sarajeva stalno traže nešto više nego što Ustav predviđa, a onda Banjaluka i Mostar to ne dozvoljavaju”.

“Dok se Ustav BiH ne promijeni – u pravu je Banjaluka. Prenošenje nadležnosti ne može postojati, ne mogu se izdvajati sredstva, čak ni iz EU za ono što je mimo Ustava BiH. Mi o tome stalno govorimo, međutim mora se reći da je iz nekih ranijih perioda glas iz Sarajeva bio prisutniji u Briselu i da je Brisel prihvatao nešto što nije u skladu sa Ustavom.

Ili to ne razumije ili to namjerno radi. Ovog puta je bilo tako, ali su odmah shvatili i prihvatili kad je Savjet ministara prihvatio stav Republike Srpske”, istakao je on.

Radmanović dodaje da je jedno vrijeme u BiH “prolazila priča da nekog prevarite, ali da sada više ne može da prođe”.

“Moraju svi političari da shvate, i svi oni koji odlučuju, da se mora odustajati od prevara, dakle u skladu sa Ustavom prezentovati stvari međunarodnoj zajednici, EU i onima kojima odlučuju o IPA fondovima, a ne nešto više“, upozorio je on.

Radmanović nije optimista kada je riječ o usvajanju državnog budžeta za 2011. godinu, jer su, kako je naveo, razlike u stavovima velike i niko o tome ne pokušava da se ozbiljno dogovara.

Radmanović pojašnjava da je njegov pristup u odnosu na Nacrt budžeta Savjeta ministara bio restriktivan, da ga je u potpunosti obrazložio, te da je u skladu sa teškom situacijom u kojoj se nalazi BiH, kao i svim evropskim i svjetskim kretanjima.

“Većina ovdje je mislila da ne treba tako, da ne treba biti ni štedljiv ni voditi računa o teškoj situaciji, da treba povećavati budžet i tu se poslanici nisu saglasili.       Ne vidim da će biti dogovora o tome u septembru kada treba da imamo i Nacrt budžeta za 2012. godinu, što sve komplikuje ukupne odnose u BiH”
, pojasnio je on.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je za rješenje neophodna dobra volja lidera političkih partija, ali u skladu sa Ustavom. “Onda može biti rješenja, dok toga nema – nema rješenja”, tvrdi on.

Govoreći o usaglašenosti stavova članova Predsjedništva BiH o nastupu predsjedavajućeg Željka Komšića na sjednici Generalne skupštine UN, Radmanović je istakao da će to biti uspješan nastup BiH, iako platforma o nastupu delegacije nije usvojena zbog nekoliko detalja.

Radmanović je precizirao da je usaglašen govor koji će Komšić imati pred Skupštinom UN, sastav delegacije, kao i učešće u pojedinim sesijama u okviru zasjedanja.

“Neke stvari još nismo dogovorili i zbog toga smo stalno u kontaktu, a odnose se prije svega na palestinsko pitanje. Sva ostala pitanja su usaglašena i biće iznesena u Komšićevom govoru, te o tome nema dilema“, zaključio je Radmanović u intervjuu Srni.

 

Srna/Informer.ba