Politika Udarno Vijesti

Radmanović: Pismo koje sam dobio od reisa Cerića je jedna vrsta pripreme za rat

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da je dobio pismo poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića u kojem bez argumenata napada predsjednika Srpske Milorada Dodika i koje je “jedna vrsta pripreme za rat”

“Kada se pismo pročita, vidi se da je ono vrsta pripreme za rat. On u pismu kaže da se ne treba čuditi kada se desi nešto krupnije u BiH čime će se zabaviti BiH i Evropa”, rekao je Radmanović novinarima.

Prema njegovim riječima, Cerić je uzeo za pravo da pokuša da diktira šta će raditi Predsjedništvo BiH.

“To je, naravno, neprihvatljivo. Cerić, po starom običaju, u pismu izvrće određene činjenice i zahtijeva od Predsjedništva BiH da razmatra određene stvari, što apsolutno nije dopustivo“, zaključio je Radmanović.

On je napomenuo da je BiH potreban mir i stabilnost.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao “pucanj u prazno” zahtjev poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da se Tužilaštvo BiH, domaće institucije i međunarodne organizacije jasno odrede o izjavama predsjednika Srpske koje, kako kaže Cerić, “mogu proizvesti nove sukobe na Balkanu”.

“Umjesto mojim, nadležni organi bi trebalo da se bave izjavama Cerića. On je rekao da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi kojima se to ne sviđa mogu da odu iz nje. To je poruka Srbima i Hrvatima da su građani drugog reda i da, ako im se taj položaj ne sviđa, treba da napuste BiH”, rekao je predsjednik RS 14. jula za beogradsku “Politiku”.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pismom je zatražio od glavnog tužioca BiH Jadranke Lokmić-Misirače, domaćih institucija i međunarodnih organizacija da se “jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje predrasuda o Bošnjacima na osnovu njihove vjere, prije nego što to postane nasilje sa nesagledivim posljedicam.

 

Srna/Informer.ba