BiH Intervju Vijesti

Radmanović: “SDP se igra čitavom BiH”

Od završetka oktobarskih opštih izbora sve što SDP BiH uradi jeste igranje sa BiH, iako su im usta puna države i tvrdnji kako ona treba da funkcioniše.

Izjavio je to u intervjuu “Glasu Srpske” predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović komentarišući stavove SDP-a da im pripada pozicija ministra vanjskih poslova, a da Hrvati moraju da im prepuste i jednu hrvatsku poziciju u Vijeću ministara BiH.

“Oni su se poigrali i sa Vladom Federacije BiH uz pomoć visokog predstavnika, što je potpuno neprimjereno i doveli čitavu BiH u problem. Sad nastavljaju tu igru”, kaže Radmanović.

– Do kada bi Predsjedništvo moglo da predloži mandatara za Vijeće ministara BiH i, ako sve bude teklo kako treba, kada bi mogao da bude završen proces formiranja vlasti na nivou BiH?

Predsjedništvo BiH imaće 14. juna sjednicu i, ako do tada stignu ocjene iz CIK-a i SIPA, tajnim glasanjem izabraće predsjedavajućeg. Predsjedništvo imenuje jednog od kandidata i to ime šalje u Parlament na potvrdu. Poslije te potvrde, izabrani sastavlja Vijeće ministara.

– Poslije konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka predložena su tri kandidata. Da li je bilo naznaka buduće većine u Parlamentu BiH?

Sadašnji odnosi snaga u Parlamentu i ono što smo mogli da čujemo na konsultacijama ne daju nadu da će prvi put kad se sastane Parlament, ko god bude predložen, imati potrebnu većinu za izbor. Ako ne prođe, procedura ide ponovo u Predsjedništvo. To potpuno komplikuje situaciju u BiH. Ako prvi prijedlog Predsjedništva propadne, dalje će biti vrlo teško.

– SDP je predložila svog Hrvata, a kažu da im pripada i pozicija ministra vanjskih poslova, te još jedna hrvatska pozicija u Vijeću ministara?

SDP se igra čitavom BiH. Postigli su dobar rezultat na posljednjim izborima, ali ne i pobjednički. Sve što rade od završetka izbora do danas je igranje sa BiH, iako su im puna usta države i toga kako ona treba da funkcioniše. Poigrali su se Vladom FBiH, političkim partijama, uz pomoć visokog predstavnika, što je potpuno neprimjereno, i doveli čitavu BiH u problem. Sada nastavljaju tu igru. Potpuno su neprimjerene priče da nekoj političkoj partiji konkretno pripada neko političko mjesto. Oko raspodjele političkih funkcija na nivou BiH stalno se dogovara, jer nikad nismo utvrdili pravila. Naravno da mjesto ministra vanjskih poslova ne može pripasti nekom iz reda bošnjačkog naroda, jer je u proteklom četvorogodišnjem mandatu ministar bio onaj koga je predložila Stranka za BiH.

– Kakav stav su o raspodjeli u Vijeću ministara iznijeli na Predsjedništvu?

Rekli su da da bi platformaši trebalo da imaju pet mjesta u Vijeću ministara, a ostali, svi iz RS plus dva HDZ-a, takođe pet. To je potpuno nemoguće i takvim uslovljavanjem pokazuju da neće da se formira Vijeće ministara. Političke partije iz Sarajeva neće da BiH funkcioniše, ne žele dogovor i tako zadržavaju visokog predstavnika, a u isto vrijeme za sve to hoće da optuže nekog drugog.

– Kako komentarišete prijedlog SDP-a za mandatara?

U sadašnjoj situaciji postavlja se pitanje kako su političke partije platforme predložile nestranačkog kandidata. To bi mogla da bude šira analiza. Kako u okviru stranaka platforme, iako imaju dvije političke partije sa hrvatskim predznakom, nisu došli na red njihovi kandidati. SDP je politička partija koja kaže da ima i hrvatsko biračko tijelo, a nije predložila nikoga od tih, nego se opredijelila za nestranačkog kandidata. U BiH se rješenja moraju dogovarati. Isključivost s bilo koje strane ne donosi rješenja, a sada smo u takvoj situaciji.

– Ali Mladen Ivanković Lijanović je kandidovao sam sebe. Da li je ovom kandidaturom podijelio platformaše?

Teško se može reći da se radi o podjeli, jer u Parlamentu BiH Narodna stranka “Radom za boljitak” ima jedan glas koji ne može bitno uticati na stav stranaka platforme gdje su glavni SDP i SDA. Na konsultacijama u Predsjedništvu lider SDP-a iznio je prijedlog u ime stranaka platforme da to bude Slavo Kukić. Poslije završetka stigao je akt “Boljitka” koji predlaže lidera te stranke Mladena Ivankovića Lijanovića. Mi u Predsjedništvu smo se dogovorili da to ne treba da odbijemo.

– Platformaši su i dalje spremni da prave vlast bez dva HDZ-a?

Stranke platforme su potpuno spremne da prave Vijeće ministara bez HDZ-a. Pa čak možda i bez SNSD-a, što je vrlo opasno za BiH. Nisu to rekle javno, ali to se vidi iz njihovih ukupnih poteza. Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH na meni je da sprovedem ono što piše u zakonu, a to je da izaberemo predsjedavajućeg i to ćemo uraditi 14. juna. Kao čovjek koji se nalazi na političkoj funkciji smatram da nas ovakva situacija može uvesti u još veće probleme u BiH. Sve što nije plod dogovora ili konsenzusa, nego pokušaj i nastavak preglasavanja, ne vodi BiH nigdje.

– Vjerujete li da će prijedlog da mandatar bude kandidat HDZ-a podržati i Bakir Izetbegović, kao što je najavio poslije konsultacija?

Ako hoćemo da BiH funkcioniše ili da opstane, u njoj mora biti obezbijeđena rotacija. Logično je da u ovom četvorogodišnjem periodu predsjedavajući Vijeća ministara bude iz reda hrvatskog naroda. I logično je da to bude neko iz neke političke partije koja ima podršku hrvatskih birača. Pretpostavljam da će Izetbegović slijediti stav svoje političke partije. Odnos snaga u Predsjedništvu se zna, ali i u Parlamentu se zna, zato i kažem da situacija nije dobra, jer posao neće biti završen.

– Kako komentarišete početak strukturalnog dijaloga sa EU o reformi pravosuđa u BiH i izjavu Štefana Filea da približavanje BiH ne može ići na štetu entiteta?

EU se prvi put ozbiljno uključuje u raspravu o nečemu što u BiH funkcioniše mimo Dejtonskog sporazuma, što i jeste problem. Treba pohvaliti sve one iz RS koji su pokrenuli to pitanje, kao i razmišljanje ljudi u EU da je ovakvo pravosuđe suštinski problem daljeg razvoja BiH. To se ne može završiti na jednom dvodnevnom sastanku. U okviru toga je i ta izjava Štefana Filea koja je sada zvaničan stav čovjeka zaduženog za proširenje. To znači da EU podržava Dejtonski mirovni sporazum koji kaže da je BiH sastavljena iz dva entiteta. Nažalost, postoje domaći političari koji slušaju samo ono što se njima sviđa i onda imamo problem. EU je na dobrom putu za razliku od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

– Kako pomiriti emotivni doživljaj hapšenja Ratka Mladića i činjenicu da je Srbija bila obavezna da ga isporuči Haškom tribunalu?

Teško je to pomiriti. Vjerovatno će stanovništvo osjećati gorčinu još dosta dugo. Međutim, političari se moraju vratiti u realnost. A to je da sada treba pomoći onima u Haškom tribunalu koristeći sve legalne mogućnosti. Na tome se radi, nadam se i u Srbiji, i u RS.

– Ustavni sud BiH je odbacio Vašu apelaciju u vezi sa Zakonom o penzionisanju otpuštenih vojnika?

U kabinet nije došao zvaničan odgovor suda. Mi čekamo obrazloženje, jer to odbacivanje izgleda nevjerovatno. Ne bih se ni opredijelio za apelaciju Ustavnom sudu da sam mislio da je ustavno to što je doneseno. Riješiti jednim zakonom o OS da se sredstva za penzije jednoj kategoriji isplaćuju iz budžeta BiH, a u tom istom Ustavu stoji da su penzijski fondovi razdvojeni, da su izvorni prihodi entitetski, meni izgleda čudno. Prosto mi je nevjerovatno da su to odbacili.

– Da li ste u medijima pročitali zajednički komentar o BiH državnog sekretara SAD Hillary Clinton i ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea?

To govori da postoje značajne ličnosti u svijetu koje još uvijek vode računa o BiH i iz tog ugla to može da izgleda dobro. Ali nije dobro što nas stavljaju u kontekst zemlje koja je u problemu, dok svi u okruženju idu naprijed. Tvrdim da to nije tačno. Moj poziv svima onima koji se bave BiH u EU i u svijetu je da nam pomognu, a ne da nas kritikuju. U ovakvim pismima uvijek ima kritike koja može da bude i pogrešna i onda mi ovdje imamo unutrašnji problem. Mediji u zemljama iz kojih su lideri koji pišu pisma to onda i ne zabilježe i problem ostaje samo naš. Danas BiH treba podrška EU i to je jedini pravi put. Sve ostalo može da stvori problem, pa i takve vrste pisanja.

 

24SI/Informer.ba