Region Vijesti

Radmanović se sastao sa Josipovićem i Vujanovićem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se na marginama samita šefova država i vlada Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Svetom Stefanu (Crna Gora) s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i  predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Radmanović je tokom današnjeg susreta hrvatskom predsjedniku i građanima Hrvatske uputio čestitke za završetak pregovora sa Evropskom unijom, te izrazio nadu da će, kako je rekao, i Bosna i Hercegovina uz takve susjede ubrzano krenuti ka Evropi. Izrazio je zadovoljstvo dobrim odnosima sa Hrvatskom, te nadu da će se otvorena bilateralna pitanja ubrzo riješiti.

Predsjednik Ivo Josipović je kazao da je Hrvatska spremna pružiti svu neophodnu pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao njen put ka Evropskoj uniji. Izrazio je zadovoljstvo uspješnim završetkom pregovora sa Evropskom unijom, te naglasio kako su brojne reforme napravljene, ali i da je ostalo još posla.

Tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjedavajući Radmanović je izrazio zahvalnost za organizaciju Summita, te uputio čestitke Crnoj Gori za uspješno jednogodišnje predsjedavanje SEECP-om. Izraženo je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Naglašeno je da su stvoreni uslovi za potpisivanje dva međudržavna sporazuma – o granici i o dvojnom državljanstvu. Razgovarano je i o ekonomskim odnosima dvije zemlje, s posebnim akcentom na energetiku i izgradnju saobraćajnica.

Predsjedavajući Radmanović i predsjednik Vujanović su konstatovali da odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore mogu biti primjer dobrosusjedskih odnosa u regiji i Evropi.

 

Fena/Informer.ba