Izdvojeno Politika Vijesti

Radmanović: Smajlovićeve izjave su neargumentovane i pogrešne

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je neargumentovana i potpuno pogrešna nedavna izjava  vojnog muftije Ismaila Smajlovića koji je rekao da  “Radmanovićeve riječi podsjećaju na početak rata..”, te istakao  da se odnos vjerskih službenika u OS prema Predsjedništvu BiH kao vrhovnoj komandi, mora ubuduće jasnije definisati.

Radmanović je naglasio da je lično prilično povrijeđen tom izjavom, ali da nije riječ samo o njegovom  reagovanju, već i o pitanju stabilnosti BiH, napomenuvši da o tim stvarima svi trebaju da vode  računa.

“Gdje se nalazimo, ko komanduje Oružanim snagama, o tome svi moraju voditi računa. Ministar odbrane Selmo Cikotić  dobio je zadatak da ispita sve to i vidjećemo kako treba da se ponašaju vjerski službenici OS”, rekao je Radmanović nakon sjednice Predsjedništva.

Na pitanje Srne kako reaguje na činjenicu da je u Izvještaju Islamske zajednice BiH označen kao islamofob, Radmanović je odbacio takve tvrdnje, navodeći da misli da najveći broj ljudi koji su se pojavili na tom spisku nisu islamofobi.

“Imam svoje mišljenje zašto je to urađeno, ali mislim da nije vrijeme da podgrijavamo tenzije, iznoseći razna mišljenja”, rekao je on.

Član Predsjedništva BiH Nebojše Radmanović nedavno je kritikovao navode poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića odnosno Rijaseta “da izjave srpskih zvaničnika treba gledati posredstvom činjenice  da je srbijanska  retorika inspirisala čak i norveškog teroristu Breivika“.

“Ne želim da se ponovi onaj dan kad je Radovan Karadžić govorio u Skupštini BiH…. U vojsci sam proveo cijeli rat i one jučerašnje riječi Nebojše Radmanovića na neugodan način su me podsjetile na sam početak rata i ono što je poslije uslijedilo“, rekao je na to Smajlović.

 

Srna/Informer.ba