BiH Udarno Vijesti

Radnici hotela Tuzla vraćaju gazdin kredit

Hotel “Tuzla”, koji je privatiziran od strane “RAM investa” iz Slovenije, nalazi se pred stečajem, jer nisu ispoštovani kolektivni i kupoprodajni ugovori, a preuzete radničke dionice odavno su pod hipotekom, ukazao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH.

On kaže da je Glavni odbor Sindikata PPDIVUT-a BiH zbog toga razmišljao o podnošenju krivične prijave protiv nedavno smijenjenog direktora Kantonalne uprave za privatizaciju TK Zijada Hasanhodžića, koji je, prema njihovom mišljenju, omogućio “RAM investu” nezakonit rad u hotelu “Tuzla”.

“Radnici su bez plata više mjeseci, a dug prema njima se procjenjuje na oko pola miliona KM. Prema našim saznanjima, otkako je ‘RAM invest’ ušao u hotel, napravljen je dug od oko milion KM. Međutim, najznačajnije u cijeloj priči je način na koji je ‘RAM invest’ na čelu sa Fadilom Sarajlićem, privatizirao hotel “Tuzla”. Preuzeo je radničke dionice, a potom na osnovu toga podigao kredit, koji otplaćuju radnici, i kojima su već počele pristizati tužbe i prijetnje pljenidbom. Dakle, ‘RAM invest’ je dodatno zadužio hotel, nepoštujući odredbe kupoprodajnog ugovora”, tvrdi Avdagić.

Kako kaže, direktorica hotela Amalija Simić bi do 21. novembra trebalo da dostavi izvještaj o dugu prema radnicima. Avdagić prenosi da je ona rekla kako će taj posao biti okončan za dva dana, ali prolazi cijeli mjesec, a izvještaja nema.

“O svemu ćemo obavijestiti nadležne institucije i Kantonalno pravobranilaštvo. Mi smo pristali na privatizaciju hotela, jer smo vjerovali da će biti uložen novac, a ne da će se prati pare. Vjerovali smo kako će radnici imati redovne plate, a ne da kao sada biti izloženi svojevrsnom mobingu, prijetnjama i ucjenama“, kaže Avdagić.

Prema njegovim riječima, vlasnik “RAM investa” Fadil Sarajlić tražio je da Sindikat PPDIVUT-a “pritisne” načelnika Tuzle Jasmina Imamovića, kako bi on izvršio pritisak na JP “Centralno grijanje” u vezi sa dugom hotela “Tuzla” od 800.000 KM za neplaćeno grijanje. Sindikat je, napominje, odbio takav prijedlog, da bi onda Sarajlić uputio pismo ka Briselu u kojem je naveo kako je Sindikat protiv slovenačkog kapitala u BiH.

“To jednostavno nije tačno, jer je Sindikat, na čijem sam čelu, dao podršku ‘Mercatoru’ kada je ulazio u BiH. Mi smo protiv pranja novca i otuđivanja državnog kapitala. Protiv smo uzurpacije radničkih prava, jer je ‘RAM invest’, sa svojim ovlaštenim osobama u hotelu, uspio razjediniti radnike. Oni su nastojali da u Zaposleničko vijeće imenuju svoje predstavnike, ali im to nije prošlo, jer su u vijeće imenovana tri člana iz Sindikata, a jedan član koji je predložen od rukovodstva hotela”, kaže Avdagić.

Radnici neće dozvoliti nova kreditna zaduženja, a prema posljednjim informacijama hotel duguje Hypo Alpe Adria banci značajna sredstva po posebnim ugovorima. Avdagić ističe kako je rukovodstvo hotela zloupotrijebilo i sindikalne članarine, koje su naplaćivane, ali taj novac nikada nije preusmjeren na žiro račun Sindikata, kako je to predviđeno kongresnom odlukom i Kolektivnim ugovorom.

O tvrdnjama Mehmeda Avdagića, namjeravali smo razgovarati sa direktoricom hotela “Tuzla” Amalijom Simić, ali se ona jučer nije javljala na svoj kancelarijski telefon.

 

Nezavisne/Informer.ba