BiH Udarno Vijesti

Radnici “Konjuha” ne odustaju od štrajka

Predstavnici Sindikata radnika živiničkog “Konjuha“saopštili su da ni nakon današnjih višesatnih razgovora sa premijerom Tuzlanskog kantona (TK) Seadom Čauševićem nisu u potpunosti zadovoljni, jer nije došlo do konkretnog rješenja koje bi dovelo do početka proizvodnje.

Prema riječima predsjednika Sindikata Mevludina Trakića, najveći dio sastanka odnosio se na formiranje resorne grupe kao preduslova za pokretanje proizvodnje, koju bi formirala Vlada Kantona, u svrhu iznalaženja potecijalnih kupaca i ukrupnjivanja sitnih dioničara.

Radnici su u Sarajevu dobili zeleno svjetlo od premijera FBiH Nermina Nikšića za ulazak finansijske policije u preduzeće, što Vlada TK smatra opravdanim. Menadžment preduzeća, čiji dugovi iznose preko 20 miliona KM, nije isplatio radnicima plate za posljednih devet mjeseci.

Prema riječima direktora ovog predzeća Osmana Abadžića isplata ovih dugovanja i dalje je neizvjesna. Kupci se povlače, a trupaca je već odavno nestalo. Jedan od zahtjeva je i kredit od Razvojne banke čija je realizacija u ovakvim okolnostima upitna.

Radnici, njih 650, će, kako je rečeno, do ponedjeljka ostati u štrajku, do kada bi se trebalo znati kakva je sudbina ovog, nekada giganta u drvopreađivačkoj industriji, prenosi Onasa.

 

Informer.ba