Politika Udarno Vijesti

Radojičić: Odluka o referendumu postigla svoj cilj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić rekao je da je Odluka o referendumu postigla svoj cilj – da se prvi put otvori ozbiljna rasprava o stanju u pravosuđu, te da OHR neće riješiti probleme u BiH ukoliko poništi tu odluku.

“OHR je suviše uključen u dnevnu politiku i ove godine je nekoliko puta nepotrebno intervenisao. Te intervencije su više bile pod pritiskom iz Sarajeva nego pod pritiscima iz inostranstva”, rekao je Radojičić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim rječima, OHR neće riješiti probleme u BiH i međunarodna zajednica mora formulisati nove i drugačije politike koje se ne zasnivaju na bonskim ovlašćenjima, već na domaćem dijalogu, inače će se stalno iz krize u krizu stvari gurati pod tepih prisilnim odlukama OHR-a.

Radojičić je istakao da se tokom njegovog boravka i razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu otvorila tema problema u pravosuđu BiH, dodajući da se prije donošenja Odluke o referendumu tome nije obraćala velika pažnja, a sada je to pitanje otvoreno na najvišem nivou.

On je rekao da je Odluka o referendumu postigla svoj cilj, a to je da se prvi put otvori ozbiljna rasprava o stanju u pravosuđu, te da je RS morala da napravi tako radikalan korak.

“Naše primjedbe, komentari i kritike na rad Suda i Tužilaštva BiH i na stanje u pravosuđu na osnovu reforme koju je, praktično, provodila međunarodna zajednica, prvi put su dobile tu vrstu pažnje. Naišao sam na veliki interes za argumente i kritike koje sam iznio kada je u pitanju trenutna situacija u pravosuđu BiH”, naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, drugi aspekt priče je referendum gdje postoji potpuno jedinstven pristup svih zvaničnika sa kojima je razgovarao i za koje je referendum neprihvatljiv. On je dodao da su skoro svi sagovornici u Briselu imali jedinstven stav da RS treba da povuče Odluku o referendumu, ali i da su mnogi ljudi sa kojima je razgovarao veoma začuđeni time da neko poništava pravo na stav parlamenta.

Radojičić je dodao da EU može da ponudi svoje procedure i mehanizme za sistematsku analizu stanja u pravosuđu u BiH i za generisanje određenih preporuka i standarda, što je i stavljeno do znanja u Briselu u kontekstu eventualnog evropskog liderstva u novoj ulozi međunarodne zajednice u BiH.

“EU bi u analizu stanja u pravosuđu htjela ući i ranije nego što bi to bilo standardno u proceduri priključivanja EU i zajedno sa domaćim partnerima analizirati i naše primjedbe. Ono što je problem je to što su sve procedure EU veoma spore. EU nije ta koja nameće rješenja, što je dobro, a loša strana je to što drugi partneri u BiH ne pokazuju apsolutno nikakvu spremnost da bilo šta promijene u sistemu pravosuđa u BiH i to je status kvo u kojem imamo postojeće stanje pravosuđa u BiH“, konstatovao je Radojičić.

Srna/Informer.ba