Politika Udarno Vijesti

Radojičić: Ozbiljna priprema za strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je večeras da se RS veoma ozbiljno priprema za početak strukturalnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa u BiH.

Želja nam je da taj dijalog ima suštinsku i političku dimenziju. RS će biti argumentovano pripremljena i veoma je važno koristiti argumente Evrope, jer je ovaj proces vezan za EU i za usvajanje evropskih standarda“, rekao je Radojičić za Radio-televiziju RS.

Prema njegovim riječima, ako je nešto suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i evropskoj pravnoj praksi, mora da se mijenja.

Očekujemo poboljšanje trenutne prakse pravosudnih institucija na nivou BiH i raspravu o sistemu pravosuđa, odnosno pitanja šta ko radi u tom sistemu”, dodao je Radojičić.

On je istakao da formiranje vrhovnog suda BiH nije standard EU.

Narodna skupština RS trebalo bi da utvrdi zaključke ili preporuke o tome koji su konkretni stavovi u predstojećem dijalogu ili da postavi okvirnu platformu o ukupnom sistemu pravosuđa u BiH i šta se može uraditi u kratkom roku”, rekao je Radojičić.

Predsjednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Eshdown postigli su 13. maja u Banjaluci dogovor o otvaranju strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.