Politika Udarno Vijesti

Radojičić: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je, na 20. godišnjicu parlamenta RS-a, da su malo splasnuli pritisci međnarodne zajednice i da RS sve više gospodari svojom sudbinom i naglasio da RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo.

“Naš narod tvrdo je opredijeljen za Republiku Srpsku. Ne možete naći nijednu partiju, niti ozbiljnog političara spremnog na reviziju ‘Dejtona’, koja bi išla ka ukidanju RS-a. Ona će sigurno opstati iako su pred nama mnogi politički izazovi”, rekao je Radojičić u intervjuu današnjim “Novostima”.

Na pitanje da je zadovoljan odnosom aktuelne vlasti u Srbiji prema RS-u, on je odgovorio da postoji dobra komunikacija, ali je neophodno da se više radi na ekonomskim projektima.

“Nisam zadovoljan kako mediji u Srbiji prate RS. U našim novinama se svakodnevno prate dešavanja u Srbiji. Vi za nas niste inostranstvo”, dodao je Radojičić.

On je rekao da RS nije zadovoljna stanjem u pravosuđu na nivou BiH.

“Te institucije su nametnute odlukama visokog predstavnika. Oni prema Srbima optuženim za ratne zločine primjenjuju jedan zakon, a za ostale drugi. Nije obezbijeđena dovoljna pravna i apelaciona zaštita. Prošle godine tu temu smo otvorili na buran način, zahtijevajući referendum o pravosuđu. Poslije toga, reagirala je EU i ponudila dijalog. Ti razgovori su teški. Ali, nije još vrijeme da se izgubi strpljenje. Referendum ostaje kao posljednji potez”, istakao je Radojičić.

On je upozorio na to da radikalni islamizam jača u BiH.

“Prije rata ta tema nije postojala. U toku sukoba božiji ratnici došli su iz arapskih država, a neki su i ostali i sada regrutiraju domaće ljude. Zatvaraju se u svoja sela, ali su uvezani i s regionalnim ćelijama. Koliko god se to guralo pod tepih, Bosna se suočava s prijetnjom terorizma. Ali, državne obavještajne službe su indolentne i uopće ne djeluju preventivno”
, smatra Radojičić.

On je rekao da se Bošnjaci u Srebrenici trude da isposluju izmjene izbornog zakona koje bi praktično onemogućile da Srbin bude izabran za načelnika općine.

“Druga opcija im je da se dozvoli pravo glasa onima koji ne žive u Srebrenici kako bi ti virtualni birači ponovo izabrali Bošnjaka za načelnika. To je takozvana taktika miša. Oni ‘grickaju’ teritoriju ili nadležnosti. Napadni danas Srebrenicu, sutra pokušaj da odvojiš Brčko”
, kazao je Radojičić.

 

Srna/Informer.ba