Svijet Vijesti

Raketni incident na Afganistansko-Pakistanskoj granici

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u nedjelju da je Pakistan na istoku Afganistana posljednjih sedmica ispalio 470 raketa, od kojih su poginuli civili, uključujući djecu.

Afganistanska vojska kaže da je na pakistanske rakete odgovorila artiljerijskom vatrom preko granice, a samo u petak dva puta.

Prema riječima dužnosnika afganistanske granične policije, u napadima je poginulo 36 ljudi, među kojima je 12-ero djece, prenosi Associated Press.

Napadi su se dogodili u posljednje tri sedmice u dijelovima provincija Kunar i Nangahar, iz kojih su se povukli vojnici NATO-a, a u koje su ušli pakistanski talibani idući za civilima u bijegu, naveli su afganistanski graničari.

Karzai je kazao da su za napade odgovorne pakistanske vladine snage i da “oni treba odmah da prestanu”, a da “ako ih ne izvodi Pakistan, ta zemlja treba razjasniti ko stoji iza napada“, navodi se u saopćenju afganistanskog predsjedništva.

Karzai je dodao da je o raketnim napadima razgovarao sa predsjednikom Pakistana Asifom Alijem Zardarijem u subotu u Teheranu, zatim sa zapovjednikom snaga NATO-a generalom Davidom Petraeus i u nedjelju s aameričkim ambasadorom Karlom Eikenberryjem.

Glasnogovornik afganistanske granične policije Edris Mohmand izjavio je da je 36 ljudi, među njima i 12-ero djece, poginulo u raketnim napadima i dodao da je 2.000 porodica pobjeglo.

NATO je nedavno povukao veliki broj vojnika iz dviju spomenutih provincija, u kojima je i dalje prisutan veliki broj talibana.

 

Fena/Informer.ba