BiH Top Vijesti

‘Ramazan u Sarajevu’, priča o posebnosti mjeseca ramazana i doprinos razvoju turizma

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo uz podršku i saradnju s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo upriličit će, i ove godine tokom ramazana, niz sadržaja u Projektu Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, Projekt ‘Ramazan u Sarajevu’ ponudit će tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine te turistima i gostima, vrijedne vjerske i kulturne programe. To će doprinijeti unaprjeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te ukupnom razvoju lokalne zajednice i društva.

Glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić naglašava da Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, iz godine u godinu, kontinuirano radi sve što je u njihovoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji.

“Narednih mjesec dana čuvat ćemo tradiciju naših mukabela, iftara, teravija, dersova, mevluda, zikra, itikafa, salavata. Organizirat ćemo posebne programe, druženja za mlade, ramazanske večeri, tribine, izložbe i koncerte. Želimo da i ove godine, svi u Sarajevu bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu kao što to i naš slogan kaže”, naglasio je efendija Velić.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić kaže da Turistička zajednica smatra vjerski turizam značajnom granom turizma, a ‘Ramazan u Sarajevu’ jedan je od značajnijih dijelova.

“Sarajevo je sjecište kultura. Ponosimo se onim što imamo, pozivamo i druge konfesije da urade slično. Rado ćemo pomoći slične projekte. Zahvaljujem Islamskoj zajednici i Medžlisu za saradnju i sve što čine za promociju Sarajeva”, naglasio je.

Početak Projekta ‘Ramazan u Sarajevu’ planiran je za 10. mart od 17 sati na platou ispred Baščaršijske džamije, predramazanskim koncertom duhovne muzike Armina Muzaferije, Mustafe Isakovića i Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. I ramazanskim aktivnostima toga projekta, bit će ispričana ljepota i posebnost mjeseca ramazana. Za ‘Ramazanske večeri’, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u terminu poslije teravih-namaza, bit će upriličeno druženje  sa stručnjacima raznih profila. Realizacija Projekta bit će završena tradicionalnim koncertom ‘Bajram dođe, mirišu avlije’, prvog dana Bajrama u Dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji.