Politika Vijesti

Ramiz Salkić: Katastrofalna pozicija Bošnjaka u institucijama RS-a

Prema zvaničnim podacima Agencije za državnu upravu Republike Srpske (RS), od 1. marta 2012. godine u 15 ministarstava, 25 republičkih upravnih organizacija, šest republičkih uprava i Generalnom sekretarijatu Vlade RS-a od 5.029 angažovanih, samo je 134 ili 2,66 posto zaposlenih Bošnjaka.

Prema istim pokazateljima u svim navedenim Vladinim institucijama i organima zaposlena su 3.633 državna službenika i 1.396 namještenika.

Od ukupnog broja službenika i namještenika u Vladinim organima, direkcijama i upravama zaposleno je 4.570 Srba, 134 Bošnjaka, 51 Hrvat i 32-je ostalih.

Na rukovodnim pozicijama, osim pet ministara, zaposlena su i samo tri državna službenika Bošnjaka koji imaju status rukovodioca.

„Ovakvi pokazatelji, 16 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, slika su katastrofalnog stanja i pozicija Bošnjaka u Republici Srpskoj, entitetu u okviru Bosne i Hercegovine koji je Ustavom definiran kao prostor ustrojen po principu koji nalaže ravnomjernu zastupljenost tri konstitutivna naroda i ostalih“, upozorio je danas u pisanoj izjavi Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Ovi podaci su, navodi Salkić, tim gori ako imamo u vidu poznate informacije o katastrofalnoj zastupljenosti Bošnjaka u obrazovanim institucijama, općinskoj administraciji, policiji i drugim javnim organima i institucijama.

„Uzurpacija javnih funkcija i ekskluzivna zastupljenost uz favorizovanje jednog konstitutivnog naroda ne donose ništa dobro ni Republici Srpskoj niti Bosni i Hercegovini u procesu intenzivnih evroatlantskih integracija i hitno su potrebne temeljite reforme da bi ovaj prostor postao komotan za sve“, naglašava Salkić.

Ovakva pozicija Bošnjaka u institucijama RS-a direktno utiče, naglašava potpredsjednik entitetskog parlamenta, i na proces povratka i ostanka Bošnjaka u RS i ona se mora i treba promijeniti ukoliko se želi zadržati multietnički karakter ovog entiteta.

 

Fena/Informer.ba