BiH Top Vijesti

Rastu koncentracije zagađujućih materija u Kantonu Sarajevo

Na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS proglasilo je epizodu “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo.

 

Uprkos sniježnim padavinama, zrak je zagađen, a prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3) od jučer se bilježe na većini mjernih mjesta i to u Ilijašu, na Ilidži, Otoci i Vogošći.

Rast koncentracija PM10 bilježi se i danas.

Osim toga, za naredna tri dana prognozirane su relativno stabilne vremenske prilike, praćene niskim temperaturama, povremenim slabim padavinama i vjetrom slabog intenziteta, kao i temperaturnim inverzijama u jutarnjim i večernjim satima, koje neće pogodovati boljem kvalitetu zraka.

Analizom navedenih podataka i vremenskih uslova, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka stekli su se svi potrebni uslovi za proglašenje epizode “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo, uz primjenu interventnih mjera.