Svijet Top Vijesti

Rat u Ukrajini- Amerikanci sve znali; Zelenski nije ozbiljno shvaćao upozorenja

Photo by: Le Devior

Ugledni američki list Washington Post objavio je ekskluzivnu priču o pozadini invazije Rusije na Ukrajinu u kojoj je naglašeno kako su američki zvaničnici nekoliko mjeseci ranije znali za planove Kremlja.

Američki obavještajci, vojni i diplomatski zvaničnici još u oktobru su zakazali hitan sastanak s američkim predsjednikom Bidenom, a tema razgovora trebala je biti povjerljiva obavještajna analiza sastavljena od satelitskih snimaka, presretnutih komunikacija i izvora iz Moskve, a koje se tiču ratnih planova ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Zvaničnici su posmatrali kako Putin okuplja desetine hiljada vojnika i postrojava tenkove duž ukrajinske granice.
“Sullivan ih je zadužio da sastave sveobuhvatan pregled namjera Rusije te im je rečeno da je ruska vojska spremna za masovni napad. Američka obavještajna zajednica je prodrla na više tačka ruskog političkog vodstva, špijunskog aparata i vojske, od viših političkih nivoa do prve linije fronta”, pojašnjava se u obimnoj analizi.
“Ipak, NATO je bio daleko od jedinstvenog stava prema Moskvi, a kredibilitet SAD-a je bio slab. Nakon Iraka i američkog povlačenja iz Afganistana, daleko je od sigurnog da bi Biden mogao učinkovito voditi odgovor Zapada na ekspanzionističku politiku Rusije”, piše Washington Post.

Tokom sastanka, veliku ulogu odigrao je i direktor CIA-e William Burns koji je dugo služio kao američki ambasador u Moskvi te je imao direktni kontakt s Putinom.

“Opisao je ruskog lidera kao osobu koja je fiksirana na Ukrajinu. Kontrola nad zemljom bila je sinonim za Putinov koncept ruskog identiteta i autoriteta. Vjerovao je da je Putin prilično ozbiljan kada je riječ o napadima na Ukrajinu”, pojašnjava se.

“Mjesecima kasnije, američki general Milley i dalje je u aktovci nosio bilješke koje su bile naslovljene sa: ‘Kako osigurati međunarodni poredak zasnovan na pravilima, protiv zemlje s nuklearnim kapacitetom, a da ne idete u treći svjetski rat?’. Pod broj 1, ne dozvolite kinetički sukob između NATO-a i Rusije, ograničite rat na unutrašnjost Ukrajine, ojačajte NATO jedinstvo i osnažite Ukrajinu i dajte joj sredstva za borbu“, dijelovi su bilješki američkog generala. “Odbacio je tokom razgovora predsjednika Zelenskog kao političkog lidera. Burns im je prenio snažnu poruku: Sjedinjene Američke Države znaju šta radite i ako napadnete Ukrajinu, platit ćete ogromnu cijenu”, navodi se.

U međuvremenu, američki zvaničnici su organizovali i sastanke s ukrajinskim rukovodstvom. Američki državni sekretar Antony Blinken održao je u Glasgowu sastanak sa Zelenskim gdje mu je opisao trenutno stanje.

“Bio je to težak razgovor prema riječima Blinkena. On je Zelenskog smatrao ozbiljnim, ali je ukrajinski lider informacije uzeo s rezervom”, piše Washington Post.