Izdvojeno Region Vijesti

Ratko Mladić nije uhapšen u Lazarevu kod Zrenjanina!

Naime kako piše srbijanski “Alo”, na fotografiji na kojoj  Mladić navodno doručkuje ispred kuće rođaka u Lazarevu, iako je isječena, vidi se nekoliko detalja koji jasno ukazuju da nije riječ o kući Branka Mladića u kojoj je zvanično obavljeno hapšenje. Prvo što upada u oči na fotografiji na kojoj se vidi da Mladić doručkuje je braon španski zid koji je na uglovima kuće oivičen bijelom farbom. Takođe, na toj fotografiji se jasno vidi i tamnobraon lamperija u desnom uglu nadstrešnice i bijela PVC stolarija u pozadini. Ničega od ovih dijelova eksterijera kuće nema na kući Mladićevog rođaka u Lazarevu. Isto tako, ostaje nejasno ko je i kada fotografisao Mladića.

“Objavljena fotografija je prekadrirana tako da se ne vide oni koji su sjedili za stolom sa, a koji su bili na originalnoj fotografiji. Pored Mladića, za stolom su bila najmanje četiri čovjeka. Jedan koji je fotografisao, jedan sa kojim Mladić razgovara u tom trenutku, i najmanje dvojica koja sjede sa njegove lijeve i desne strane”, kaže za Alo! poznati beogradski profesionalni fotograf. On dodaje i da je snimak načinjen amaterskim aparatom ili mobilniom telefonom.

Istina je samo da je na ovoj fotografiji general Mladić obučen slično kao na fotografiji koja prikazuje njegov ulazak u sudnicu beogradskog Specijalnog suda. Međutim, na slici iz suda generalu su vidno duža kosa i zulufi nego na slici koja je snimljena navodno istog dana u jutarnjim satima (?), a na glavi mu je kačket druge boje.

I srbijanski bezbjednosni analitičari se slažu da je još mnogo detalja hapšenja Ratka Mladića, koje je država iznijela u javnost, u najmanju ruku sumnjivo i gotovo nelogično.

“Kako je moguće da se Mladić krije u selu od 3.000 stanovnika u kući svog strica i da bude uhapšen baš u posljednjem trenutku, kada se lomi odluka o dobijanju statusa kandidata za EU? Kako je Mladić ako je preživio nekoliko moždanih udara mogao da živi sam sa rođakom i da još radi na građevini bez ikakve medicinske pomoći? Mnogo je još pitanja na koja vlast mora da odgovori javnosti, a neka od njih su, gdje je Mladić bio prije hapšenja i kada je zapravo tačno uhapšen, jer niko ne može da povjeruje da je taj datum 26. maj”, tvrdi za “Alo!” profesor Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić, koji vjeruje da zvanična verzija hapšenja ne može da prođe kao realna i istinita.

“U verziji hapšenja koja su plasirale srbijanske vlasti manje-više je sve sumnjivo, očigledno je da se oni nisu ni potrudili da smislile priču tako da bude bar iole uvjerljiva i da ne vrijeđa zdrav razum i inteligenciju. Problem je i u tome što niko od njih nije izašao sa nekim logičnim objašnjenjem kako je to hapšenja izvedeno. Predsjednik Tadić je prije četiri dana obećao da će nas ljudi iz BIA obavijestiti o detaljima hapšenja, ali njihove verzije još nema”, napominje Dragišić i dodaje da je “većina činjenica koje su plasirane po medijima totalna budalaština”.

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić rekao je za “Alo” da nema komentara na nelogičnosti.

“Agencija još uvijek ne komentariše hapšenje generala Mladića i čim bude gotov izvještaj o hapšenju, kako je to najavio predsjednik Tadić, kontaktiraće sa vama”, poručio nam je Stojić.

 

Informer.ba