Svijet Vijesti

Razvodnjen plan za uštedu plina u zemljema Evropske unije.

– Razmjena, solidarnost i štednja vodeća su načela hitnog plana Evropske unije za osiguranje opskrbe plina. Uprkos otporu nekih država članica, ministri energetike složili su se oko prijedloga – određenih izuzeća.

Ministri energetike Evropske unije službeno su potpisali plan za uštedu plina, a jedini protivnik bila je Mađarska. Plan predviđa dobrovoljno 15-postotno smanjenje potrošnje plina u državama članicama između 1. augusta 2022. godine i 31. marta 2023. godine, kao i mehanizam za pokretanje upozorenja na nivou Unije za provedbu obavezujućih ciljeva uštede u slučaju velike nestašice plina.

Sporazumom su strogi uvjeti prvog nacrta Komisije EU-a znatno razvodnjeni. Planom je predviđeno više izuzeća od obavezujućih mjera, a podignut je i prag za uvođenje obavezujućih ciljeva štednje.

Odstupanja mogu zatražiti oni koji mogu dokazati svoju sposobnost izvoza ili da se njihova infrastruktura koristi za preusmjeravanje plina u druge države članice. Još jedno izuzeće može se odobriti državama koje su premašile svoje ciljeve skladištenja.

Upozorenje u cijeloj Evropskoj uniji o niskim zalihama plina može se objaviti nakon što prijedlog Komisije dobije podršku 27 država članica Evropske unije ili ako najmanje pet država članica EU-a podigne uzbunu.

Međutim, zakonski tekst plana propisuje da samo Vijeće Evropske unije, koje predstavlja države članice, može provoditi obavezujuće ciljeve štednje, a ne Komisija, kako je prvobitno predloženo.

Hitni plan za plin još treba biti službeno pismeno potvrđen.

Od Rima do Varšave (iskorišteno 98 posto skladišnog kapaciteta), raširena je percepcija da je plan skrojen za Njemačku, koja uvelike ovisi o ruskom plinu. Kritičari kažu da Berlin nije uspio diverzificirati opskrbu energijom i da ima niži nivo iskorištenosti skladišnih kapaciteta plina (65 posto) od većine drugih zemalja EU.

Očekuje se da će Njemačka smanjiti svoju potražnju za više od 10,3 milijarde kubnih metara. Njemački ministar privrede Robert Habeck pohvalio je dogovor o plinskom planu kao onaj koji će dokazati da su izvještaji o podijeljenosti EU pogrešni.

 

Fena/Informer.ba