Politika Udarno Vijesti

Referendum ćemo upotrijebiti kad god su ugroženi interesi RS-a

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da, imajući u vidu “dogovor s Evropom, za sada nije neophodan referendum“, ali da taj mehanizam „uvijek treba upotrijebiti kada je i minimalno ugrožen interes RS-a i na to se narod mora naviknuti“.

Za referendum je rekao da je „snažno demokratsko oruđe i ne treba se snedbivati da se upotrijebi uvijek tamo kada se trebaju zaštititi interesi RS-a“.

On kaže da je uz Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma u RS-u predložio Narodnoj skupštini i „jasno obrazloženje“ imajući u vidu taj „dogovor s Evropom“.

U okviru rasprave o toj odluci, kako kaže, razmotrit će se i „jedan dio“ zaključaka, koji prate tu odluku, jer su „u zaključcima bile neke osnove za raspisivanje referenduma“.

Stoga će, precizirao je, predložiti da se „jedan broj tih zaključaka sagleda da li su u kontradiktornoj poziciji ili saglasnosti s novonastalom situacijom“.

Entitetski predsjednik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci nagovijestio i da bi Narodna skupština RS-a mogla usvojiti i određene smjernice za buduće pregovore o reformi pravosuđa u BiH.

S tim u vezi, Dodik je podsjetio na četiri otvorena pitanja na kojima insistira RS, mada ih, kako kaže, ima i više.

Dodao je da je ono što je rečeno nakon njegovog nedavnog sastanka s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton dogovoreno i te izjave su „obavezujući dokumenti za postupanje u kasnijem periodu“.

Tvrdi da je time jasno navedeno da Evropa razumije pitanja koja je potencirala RS, a imajući u vidu da će se voditi široki strukturalni dijalog, početkom juna u Banjoj Luci će doći i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Na tom sastanku će biti, dodao je, i predstavnici drugih struktura vlasti u BiH.

Za nas je to fenomenalna prilika da na dnevni red stavimo ne samo ta četiri pitanja, nego i druga. Mislimo i da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH apsolutno anahrono i da ne osigurava na pravi način poštivanje pravnog sistema i da treba razmišljati da za institucionalna imenovanja na nivou RS-a, odnosno entiteta postoji takvo vijeće koje će imati funkciju predlaganja, a da se proces imenovanja vrati u parlamente kao što je to slučaj svuda u svijetu“, rekao je Dodik precizirajući da će to biti dodatni prijedlozi RS-a.

Ali, bazična priča bit će, kaže, o četiri poznate tačke na kojima insistira RS vezano za zakone o Sudu i Tužilaštvu, koje su, tvrdi, pažljivo birane, jer nigdje u Evropi „takvo nešto ne funkcioniše, odnosno njihova praksa je drugačija“.

Dogovor s Ashton nazvao je „odličnom pobjedom“, uz tvrdnju da su razgovori s Evropom „manifestirali situaciju u kojoj nikada Evropa nije rekla da je referendum antidejtonski, već su te izjave dolazile od OHR-a i od SAD-a, a EU je navodila samo da je to korak u pogrešnom pravcu, a ne antidejtonsko ponašanje“.

Kasnije je OHR tvrdio da nije problem referendum, već referendumsko pitanje. I prije tri dana predstavnici američke ambasade rekli da to nije problem, kao i evropski zvaničnik Miroslav Lajčak“, ustvrdio je Dodik, koji smatra da je svim ovim „RS legalizirala institut referenduma, a pitanja koja bi se postavila na izjašnjavanje građanima uvijek su stvar procjene šta treba postaviti“.

Iz svega ovog, Dodik vidi da se stvari kreću „u dobrom pravcu i da je politički uspjeh RS-a sama činjenica da je u Banjoj Luci bila Catherine Ashton i da dolazi komesar File na početne razgovore o pravosuđu u BiH, kako god to neko gledao“.

SNSD I SDS IMAJU KANDIDATE ZA RUKOVODSTVO OBA DOMA PARLAMENTA BiH

Dodik je izjavio danas da je usaglašeno da SNSD daje svog kandidata za rukovodstvo Predstavničkog doma, a SDS za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, ukoliko se postigne dogovor o njihovom konstituiranju.

Ako se dođe u situaciju da se predlažu kandidati, mi ćemo to i učiniti“, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Predstavnici SNSD-a i SDS-a razgovarali su danas uoči sutrašnjeg nastavka konstituirajuće sjednice PSBiH, a Dodik kaže da je to „uobičajena praksa“ u okviru platforme o usaglašenom političkom djelovanju na nivou BiH tih stranaka.

Dodik je potvrdio i da će se predstavnici obiju stranaka odazvati tom zasjedanju.

Analizirali su na sastanku nekoliko varijanti „ponašanja“ te dogovorili moguća reagiranja shodno razvoju situacije.

Nije mogao govoriti o mogućim ishodima sutrašnje sjednice, ali zna se da će dvije stranke jedinstveno nastupati.

 

Fena/Informer.ba