Politika Udarno Vijesti

Referendum neće biti poništen

Republika Srpska nije odustala od referenduma o radu Suda BiH i Tužilaštva BiH i odlukama visokog predstavnika, nego ga je samo odložila kako bi pružila šansu rješavanju problema dijalogom, a u saradnji sa Evropskom unijom, poručio je jučer iz Novog Sada Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nagli zaokret

Nekako u isto vrijeme, jučer je u Beogradu Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, saopštio da do kraja ove sedmice Dodik i Vlada RS treba dati prijedlog za promjenu odluke o održavanju referenduma. On je kazao da nije siguran da će Narodna skupština RS o tome raspravljati na redovnom zasjedanju zakazanom za 31. maj.Do ovog zaokreta došlo je samo četiri dana nakon što je Britanka Ketrin Eshdaun, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, bila u Banjaluci na sastanku s Dodikom. Nakon njihovog razgovora, saopšteno je da Dodik odustaje od referenduma koji je antidejtonski, antiustavan, nezakonit i nelegalan, a zauzvrat će dobiti temeljnu analizu pravosudnog sistema u državi.

Svi u BiH, ali i Evropskoj uniji su nakon toga odahnuli jer su sve procjene govorile da bi održavanje referenduma dovelo do još žešće krize u državi i to bi bio uvod u raspad Bosne i Hercegovine. Dan prije njihovog sastanka, iz Brisela i Vašingtona su stizale vijesti da je EU odlučna, a sam visoki predstavnik Valentin Incko poručivao je iz Njujorka da nisu isključene sankcije i kazne, uključujući i smjenjivanje Milorada Dodika. Za Dodika je iz mnogih međunarodnih krugova saopšteno da je najveća opasnost po stabilnost BiH i Balkana.

Samo odlaganje

Od oštrih mjera nije bilo ništa, a nakon jučerašnjeg novosadskog istupa Dodika za očekivati je novo zaoštravanje.

Kao što je „San” ranije objavio, zvanični Vašington je insistirao da Dodikovo ponašanje i politika budu oštro sankcionisani i u jednom trenutku zvaničnici EU su na to pristali, da bi okrenuli leđa i izašli u susret zahtjevima predsjednika RS. On je to odmah predstavio kao svoju veliku pobjedu.

Bilo kako bilo, sada se može zaključiti da se radilo o velikoj prevari i da Dodik ne odustaje od rušenja ustavnog poretka BiH. To znači da neće odustati ni od blokada države i uspostave nove državne vlasti s obzirom da su mu vjetar u krila dali neki moćni krugovi Evropske unije i uopće međunarodne zajednice.

Potpuno je izvjesno da referendum neće biti poništen, a Dodik ima uporište i u Sporazumu koji je on 13. maja potpisao u Banjaluci sa Ketrin Eshdaun.

Toplo pozdravljamo što vodstvo RS prihvata ponuđeni dijalog i očekujemo donošenje odgovarajućih odluka bez dodatnih odugovlačenja. Angažman EU ne može biti uslovljen što znači: ne treba postojati nikakva prijetnja referendumom koja će visiti nad našim dobrim namjerama. Smatramo da nema bolje alternative od konstruktivnog dijaloga i uvjereni smo da naši partneri ovdje u potpunosti dijele naš pristup – kaže se u sporazumu Dodika i Eshdaunove.

-“Ovo je kreiralo našu stvarnu pretpostavku za rješevanje ovih pitanja i naš stav je da referendum, za sada, nije potreban – također se kaže u Sporazumu što savršeno jasno potvrđuje da odluka o referendumu neće biti poništena nego u najboljem slučaju će referendum biti odložen”, piše San.

 

Informer.ba