BiH Izdvojeno Vijesti

Reforma pravosuđa: Počeo sastanak Dodik-Fuele

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i komesara EU za proširenje Štefan Fuele počeli su večeras sastanak u Banjaluci, gdje je danas otvoren strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH.

Sastanku Dodik- Fuele, koji je počeo nešto iza 18.00 časova prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Obraćanje novinarima zakazano je za 18.30 časova.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas na otvaranju strukturalnog dijaloga sa EU o reformi pravosuđa u BiH da Srpska ne prihvata formiranje vrhovnog suda BiH, jer to nije neophodna praksa ni u EU.

Komesar EU za proširenje Štefan Fuele izjavio je na otvaranju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH da EU snažno podržava Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, navodeći da te institucije ne smiju biti dovedene u pitanje.

U Banjaluci je danas otvoren strukturalni dijalog  sa EU o reformi pravosuđa u BiH koji su dogovorili predsjednik Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

U radu prvog sastanka učestvovali su predsjednik Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar pravde Džerard Selman i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Sastanku, koji je završen nešto prije 18.00 časova prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić, ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, pravni ekspert Miroslav Mikeš, ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, predsjednik FBiH Živko Budimir, ministar pravde BiH Bariša Čolak, ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović, direktor Direkcije za Evropske integracije Nevenka Savić, te ambasador BiH pri EU Osman Topčagić, kao i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Prvi dan strukturalnog dijaloga bio je na političkom, a za sutra su predviđeni sastanci na ekspertskom nivou.

 

Fena/Informer.ba