Region Top

Akcija ‘Sigurnost žena je odgovornost države’ u 13 gradova Hrvatske

Javna akcija “Sigurnost žena je odgovornost države” biće održana danas u 13 gradova u Hrvatskoj. Simboličkim javnim akcijama žene traže od države Hrvatske da preuzme odgovornost i preduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. 

Iz organizacije Ženska mreža Hrvatske su poručili kako akcijom ispraćaju ubijenu Nizamu Hećimović, čije ubistvo je još jednom pokazalo nefunkcionisanje sistema zaštite žena od nasilja.

“Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja. Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu”, naveli su u saopćenju.

Ističu da je problem nasilja nad ženama univerzalan problem, te smatraju kako je razlog eskalacije broja ubistava žena u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sistematskih mjera prevencije nasilja.

Oni od Vlade RH traže da se hitno osnuje radna grupa koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za regulisanje femicida, definisanje femicida kao zasebnog krivičnog djela u Kaznenom zakonu, donošenje zakona koji će regulisati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcionisanje nasilja nad ženama isključivo u krivičnu sferu. Također, traže donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom budžetu.