Region Top

Crna Gora danas slavi Dan državnosti

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Povodom Dana državnosti, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je u srijedu priredio prijem, s kojeg je poručio da za narod Crne Gore ne postoji važniji datum od 13. jula, jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti.

On je rekao da su vjekovi borbe za opstanak, na kamenoj raskrsnici Evrope, učinili Crnu Goru simbolom istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan životima njenih najboljih sinova i šćeri.

Kazao je da nema 13. jula 1941. bez 13. jula 1878. godine.

Prema njegovim riječima, dva istovjetna datuma u mjesecu, razdvojena 63 godine, zapravo su simbioza slobode i prkosa, kao najvažnijih karakternih odrednica crnogorske državotvorne težnje.

Prijemu u Plavom dvoru na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Povodom državnog praznika Dana državnosti Crne Gore, neradni dani su 13. i 14. juli.