Region Top

Crnogorski prosvjetari nastavljaju štrajk

U Crnoj Gori danas je nastavljen štrajk prosvjetnih radnika koji je počeo nakon što nije postignut dogovor između Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o povećanju zarada prosvjetarima.

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore saopćili su da je jučer nastava bila obustavljena u 138 škola, dok su pojedine radile djelimično, sa malim brojem zaposlenih koji nisu u štrajku.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović rekao je da je nastava obustavljena u toliko škola uprkos, kako je naveo, neviđenih pritisaka i zastrašivanja prosvjetnih radnika koji su u štrajku.

Predstavnici Sindikata traže povećanje plata prosvjetarima za 10 odsto od 1. januara ove godine, pozivajući se na Granski kolektivni ugovor.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić pozvao je prosvjetne radnike da razgovaraju sa Vladom i poručio da nema potrebe za štrajkom i da pod pritiskom neće promijeniti odluke.

Iz Ministarstva prosvjete su poručili da će uložiti sve napore da što prije bude uspostavljen nastavni proces u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Štrajk prosvjetnih radnika, koji je počeo jučer, podržali su sindikati državnih službenika i namještenika, radnika trgovine i medija.