Region Top

Danas peti protest “Srbija protiv nasilja”

Peti protest “Srbija protiv nasilja” bit će održan danas u Beogradu od 18 sati ispred Skupštine Srbije, tačno mjesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbjeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Planirano je da se od zgrade parlamenta pođe u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, preko Trga Slavija i Ulicom kralja Milana do Trga Nikole Pašića i Pinoirskog parka, čime će biti napravljen “prsten” oko zgrade Predsjedništva.

Sa velike bine, koja će biti postavljena ispred parlamenta, govorit će “žrtve režima” i javne ličnosti, među kojima i glumica Svetlana Bojković.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-lijevi klub, ali naglašavaju da protest nije politički.

Protest je prvobitno bio najavljen za petak, 2. juni, ali je pomjeren za subotu, među ostalim jer su pojedine desno orijentisane organizacije u isto vrijeme najavljivale okupljanje u centru Beograda zbog situacije na Kosovu.

Te organizacije su, u međuvremenu, skup također pomjerile za subotu i on će u 17 sati početi kod spomenika ruskom caru Nikolaju, a najavljuju da će se potom priključiti protestu “Srbija protiv nasilja”.