Region Top

Građani Kosova neće moći da putuju u Španiju i poslije ukidanja viza

Iako će od naredne godine imati bezvizni režim sa zemljama Zapadne Evrope, građani Kosova neće moći da putuju u Španiju jer ova država ne priznaje putne isprave te zemlje.

“Priznavanje putnih isprava je nacionalna nadležnost. Među zemljama Šengena sve osim jedne su priznale putne isprave Kosova. To znači da će vizna liberalizacija za Kosovo omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju bez viza u sve, osim u jednu zemlju Šengena”, potvrdila je Anitta Hipper, portparolka Evropske komisije (EK).

Evropska unija (EU) je odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo. Od prvog januara 2024. godine, kosovski građani će poput ostalih u regionu uživati režim bez viza.

Ulazak u šengen prostor bez viza građani Kosova dobijaju deceniju nakon ostalih država u regiji.

Kosovo nisu priznale pet država članica EU: Španija, Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka. Za razliku od ostalih zemalja, Španija ne priznaje ni putne isprave Kosova.

Ministri unutrašnjih poslova ovih pet država, uključujući i španskog, na ministarskom sastanku koji je održan 9. marta 2023. glasali su za viznu liberalizaciju za Kosovo.

Prilikom izrade teksta odluke prošle godine prvi nacrt je predviđao 1. decembar 2023. godine kao krajnji rok za ukidanje viznog režima za Kosovo.

Međutim, Španija koja će predsjedavati Evropskom unijom od 1. jula do 31. decembra ove godine nije željela da vizna liberalizacija za Kosovo stupi na snagu dok traje njeno predsjedavanje.

To je razlog zašto je krajnji rok pomjeren za prvi januar 2024, kada ističe mandat španskog predsjedavanja Evropskom unijom.