Region Top

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada, a koncertom “O, Isuse daj mi suze” programski započinje obilježavanje obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

Vokalni koncerti bit će izvedeni u martu 2024. godine, ističe Lado i dodaje kako su izvedbe 16. marta u Mariji Bistrici i 17. u Slavonskom Brodu.

Koncert u Mostaru održat će se 19. marta, dan kasnije u Metkoviću te 21. marta u Otočcu. Jedinstvena ekspresivnost Ladovih umjetnika, posebno će doći do izražaja u ambijentu novoobnovljene Crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, 22. marta, napominje Lado i dodaje kako slijede koncerti u Novskoj, Lipiku i Brestju, 23., 24. i 25. marta.

Program donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini, što je rezultat terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčana u Slavoniji.

Crkveno pučko pjevanje jedinstven je spoj tradicijske i crkvene glazbe, a napjevi sadržani u tom koncertu pjevali su se tijekom cijelog korizmenog razdoblja, osim „Jadikovanja proroka Jeremije“, koja su se pjevala u Velikom tjednu.

Posebno mjesto među korizmenim napjevima, pučkim pobožnostima i običajima u Slavoniji i Srijemu imalo je pjevanje “Gospina plača” u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice.

Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, prenosi Hina.