Region Top

Kosovska policija provela akciju na pet lokacija na sjeveru Kosova

Kosovska policija provela je u petak akciju na pet lokacija u tri općine na sjeveru Kosova, a akcije su povezane s događanjima u Banjskoj gdje je u nedjelju došlo do sukoba skupine naoružanih Srba i kosovske policiju u kojem je ubijen jedan policajac i tri napadača.

Specijalni tužitelj Naim Abazi je kazao da se akcija kosovske policije u petak odvijala uglavnom na imanjima za koja je već utvrđeno da su vlasništvo osumnjičenog Milana Radoičića, kojeg kosovske vlasti sumnjiče da je organizirao oružani napad u Banjskoj, prenose Reporteri. net.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se također na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

I dok kosovska policija ističe da su pretresi povezani s nedavnim događanjima u Banjskoj te da će o rezultatima pretresa tijekom dana izvijestiti javnost, Srpska lista priopćava da su specijalne jedinice kosovske policije upale u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici te uz uporabu sile onemogućile rad zdravstvenim radnicima, demolirale nekoliko prostorija i izazvale strah kod pacijenata koji se liječe u tom centru.   

No Radio Slobodna Evropa, javlja da je kosovska policija izvršila pretres u bolnici u Sjevernoj Mitrovici, točnije kotlovnici, a direktor bolnice Zlatan Elek je rekao da je policija zaplijenila snimke video nadzora.

Pretresi su provedeni u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom potoku, općinama na sjeveru Kosova u kojima su Srbi većina.

Službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se osuđuje napad na kosovsku policiju u Banjskoj i traži međunarodna istraga kako bi utvrdila uloga Srbije u tom napadu.

Više članica Europske unije traži uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj.