Region Top

Medicinske sestre u Hrvatskoj počinju s protestima kojima traže veće plaće

Pod motom “I mi smo zdravstvo” medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u srijedu će ispred četiri bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku održati mirne proteste kojima traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno- pravnog statusa.

Polusatni protesti održat će se u Zagrebu – ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice, javlja Hina. 

Proteste organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, nezadovoljni što vladinom uredbom prošle sedmice i njihovo članstvo, poput liječnika, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto.

Sindikati su najavili seriju mini-protesta od srijede, 3. maja. Svakodnevno će protestovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica širom Hrvatske.

Protesti će se održavati sve do 12. maja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji protest.

U protestnim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružit će se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Oni također traže povećanje platnih koeficijenata za minimalno deset posto i unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada RH i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.