Region Top

Radoičić pušten iz pritvora, Srbija smanjuje broj vojnika na granici s Kosovom

Donedavni čelnik Srpske liste s Kosova Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje napada na kosovsku policiju u Banjskoj, pušten je iz pritvora u srijedu jer je Viši sud u Beogradu odbio prijedlog tužiteljstva za određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega.

Srbija sumnjiči Radoičića za udruživanje radi izvršenja kaznenog djela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa vatrenog oružja i eksplozivnih tvari i teška djela protiv opće sigurnosti, a zabranjen mu je odlazak na Kosovo i napuštanje boravišta.  

Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukoba tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je, komentirajući uhićenje Radoičića da je Srbija pravna država te da će istražiti sve okolnosti koje su dovele do oružanog sukoba u Banjskoj i postupiti u skladu s rezultatima istrage.

“Ovo je pravna država i mi ćemo učiniti sve što moramo učiniti u skladu sa zakonom i Ustavom, istražiti sve okolnosti i postupiti u skladu s njima”, rekla je Brnabić gostujući na televiziji Prva.

Kosovske vlasti su Radoičića i prije dovodile u vezu s kriminalnim aktivnostima, a SAD ga je u prosincu 2021. stavio na crnu listu zbog sumnji na organizirani kriminal i korupciju.

Istodobno ministar obrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u srijedu da je u zoni sigurnosti na granici s Kosovom trenutno angažirano manje od 4.500 vojnika, a da je dva dana nakon sukoba u Banjskoj bilo angažirano njih 8.350.

“Imamo dezangažiranje, ne povlačenje, djela postrojbi. One se vraćaju u svoje vojarne, na svoje redovite aktivnosti. A naravno da Vojska Srbije, Ministarstvo obrane s Vojnoobavještajnom i Vojnosigurnosnom agencijom prati sve ono što se događa  na prostoru Kosova”, kazao je Vučević za televiziju Prva.

No Sjedinjene Američke Države mogle bi pokrenuti istragu protiv Srbije kako bi utvrdili je li srpska paravojna formacija u napadu u Banjskoj koristila vojna vozila donirana 2017. kao donaciju srpskim oružanim snagama, prenosi RTK.

Od izbijanja novnih tenzija na Kosovu nakon oružanog napada u Banjskoj službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani smatra da se oružani napad nije dogodio odjednom već da je “planiran i pripreman veoma dobro s jedinom svrhom  da se sjever Kosova anektira u stilu Krima (ukrajinskog poluostrva Rusiji)“.

“Očigledno, prva stvar koju želimo je da Srbija preda Radoičića i druge teroriste Republici Kosovo, kako bi pravda bila zadovoljena u zemlji. Srbija nema dobru povijest isporučivanja pravde”, rekla je Osmani u intervjuu za CNN.

Tenzije između Kosova i Srbije porasle su otkad je prošle nedjelje kosovsku policiju napalo 30 teško naoružanih Srba koji su upali u selo Banjska na sjeveru Kosova i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. U sukobima ubijena su tri napadača i jedan policajac.