Region Top

Sava na Rugvici, Mura i Drava rastu: Vrhunac se očekuje tijekom noći i jutra

Ljubljana, Slovenija - 5. august 2023: Slovenija se suočila s najgorom prirodnom katastrofom u svojoj historiji, izjavio je u subotu premijer Robert Golob, nakon što su razorne poplave prouzrokovale štetu procijenjenu na pola milijarde eura, javlja Anadolu. U razornim poplavama u četvrtak i petak poginule su tri osobe i uništeni su putevi, mostovi i kuće. Dvije trećine teritorije je pogođeno, rekao je Golob. Poplave su bile "najveća prirodna katastrofa" u historiji Slovenije, rekao je Golob nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost u subotu. ( Ales Beno - Anadolu Agency )

Nastavlja se borba s poplavama u Hrvatskoj. Na Savi, Dravi i Muri je izvanredno stanje.

Voditeljica Službe u sektoru za hidrologiju DHMZ Tatjana Vujnović izrazila je nadu da će se od utorka, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizirati i prilike na nabujalim rijekama, prenosi Index.hr.

“Sa stabilizacijom vremena u ovom dijelu Europe, koje nastupa od utorka, nadamo se stabilnom, ljetnom vremenu, nakon čega će i sve te silne vode morati teći i oteći će“, rekla je Vujnović.

Naglasila je kako su Drava i Mura počele opadati u Austriji, no da bi opale i u Hrvatskoj, njihova razina mora pasti i u Sloveniji.

Potvrdila je kako je Sava u gornjem dijelu počela opadati već u subotu, te da vodeni val po toj rijeci seli nizvodnu. Trenutno je vrh vala u Rugvici i Prevlaci, selit će se dolje i to će trajati danima jer je Sava u tom dijelu spora, objasnila je.

Osim Rugvice, izvanredno stanje uvedeno je i na Ustavi Prevlaka te na postaji Sava Dubrovčak. Vodostaji na tim postajama porasli su za po par centimetara u zadnjih sat vremena, javlja Hina.

Međimurci su proveli još jednu besanu noć, najkritičnije je u Murskom Središću, a problemi su i u Svetom Marinu na Muri gdje žurne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće budući da je Mura ponovo dosegla rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije.