Region Top

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Srbija danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski ustav.

U Srbiji će praznik će biti obilježen nizom manifestacija, a središnja državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika Karađorđu i nju će predvoditi srbijanski ministar obrane Miloš Vučević.

U Kragujevcu, u Staroj skupštini premijerka Srbije Ana Brnabić govorit će na Sretenjskoj akademiji “Kulturna diplomacija”, dok će u Beogradu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja pojedincima i institucijama.

U Srbiji se Dan državnosti obilježava 15. i 16. februara, a prema hroničarima, 15. februara 1804., ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem odlučili su pokrenuti Prvi srpski ustanak.

U idućih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo cijeli teritorij Beogradskog pašaluka, čime je počelo stvaranje srpske države.

U Kragujevcu je, također 15. februara, ali 31 godinu kasnije, 1835. donijet Sretenjski ustav, koji je po navodima hroničara bio jedan od najdemokratskijih ustava tog vremena, podsjeća Beta.