Region Top

Srbija pokreće inicijativu o obveznom služenju vojnog roka

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević kazao je u četvrtak da će Glavni stožer Vojske Srbije i Ministarstvo obrane pokrenuti inicijativu o obveznom služenju vojnog roka u toj zemlji koji bi trajao do četiri mjeseca.

Vučević je kazao da služenje vojnog roka u Srbiji nikada nije ukinuto, već je suspendirano i kako se takva odluka može promijeniti u bilo kojem trenutku.

“Izvršena je nova procjena sigurnosne situacije. Potrebni su nam novi ročnici. Mi se ne spremamo za neki rat, ali ovo nam je potrebno kako bi država uvijek bila vitalna i spremna čuvati sebe”, istaknuo je srbijanski ministar obrane.

Glavni stožer Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Srbije i vrhovnom vojnom zapovjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obveze služenja vojnog roka koji bi trajao do četiri mjeseca, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva obrane Srbije.

U priopćenju se navodi da je ta inicijativa podnijeta zbog podizanja obrambenih sposobnosti Vojske Srbije i to kroz podmlađivanje i unapređenje obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

“Prijedlog Glavnog stožera Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i suvremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, a koji bi omogućio jačanje ukupnog ročnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za obranu naše zemlje”, stoji u priopćenju, prenosi Beta.