Region Top

Srbija: Štrajk prosvjetnih radnika i protest ispred zgrade srbijanske Vlade 2. juna

Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Srbije (NSPRS) organizirat će 2. juna jednodnevni štrajk i protest ispred srbijanske Vlade, jer Ministarstvo prosvjete i Vlada te zemlje ignoriraju zahtjeve prosvjetnih radnika o unapređenju sigurnosti u školama.

Iz tog sindikata je u ponedjeljak saopćeno kako će se štrajk realizirati skraćenjem školskog sata na 30 minuta, protest ispred zgrade srbijanske Vlade počet će u 16:30 sati, a svi prosvjetni radnici su pozvani da im se pridruže na protestu.

Sindikat podsjeća da je predao zahtjeve spomenutom ministarstvu i Vladi Srbije nakon prosvjeda koji je održan 8. maja u Beogradu, ali da do danas nije dobio odgovor na svoje zahtjeve.

“Zahtjevi su uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji se loše ponašaju, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji – jer su se one zlouporabljene kako bi se vršio pritisak na prosvjetne radnike, kao i da se kaznenim zakonom predvide strože kazne za nasilje u školama”, stoji u saopćenju, prenosi Beta.

Sindikat ističe da je ponašanje srbijanske Vlade skandalozno jer ignorira zahtjeve više hiljada prosvjetnih radnika čije predstavnike nije pozvala na razgovor, a nije im uputila ni kurtoazni odgovor na njihove zahtjeve.

“Ostavka ministra prosvjete Branka Ružića je po svemu sudeći bila samo kupnja vremena potrebnog za konsolidaciju vlasti nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, ali ne i uvod u stvarno preuzimanje odgovornosti za stanje u društvu i ozbiljniji rad na reformi sustava odgoja i obrazovanja u Srbiji. Stajalište aktualne vlasti da ‘sustav nije zakazao’ je neprihvatljivo za prosvjetne radnike”, stoji u saopćenju.

Hina podsjeća, da su Srbiju u samo dva dana, 3. i 4. maja potresle masovne pucnjave u beogradskoj školi i u dva sela kod Mladenovca u kojima je poginulo 18 i ranjeno 20 ljudi, uglavnom učenika i mladih.

Treću sedmicu za redom, u petak su deseci hiljada ljudi blokirali važnu prometnicu u središtu Beograda na protestu “Srbija protiv nasilja”, a protestanti koje je organizirala proeuropska oporba traže ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti.

Istodobno s protestom u Beogradu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je govor pristašama okupljenim u obližnjem Pančevu, optuživši oporbu da zloupotrebljavaju tugu naroda.

Znam samo da su “odvratni pokušaji” korištenja tragične smrti djece, rekao je Vučić i istaknuo da se u Srbiji na vlast ne može dolaziti nasiljem, nego izborima.