Region Top

Srbija: Vanredno stanje u pet općina zbog snijega, evakuirano 30 ljudi

Snijeg koji je dva dana padao u Srbiji izazvao je probleme širom zemlje, a najkritičnije je u općinama Ivanjica, Nova Varoš, Babušnica i Crna Trava, gdje je proglašena vanredna situacija, koja je na snazi i na dijelu područja Vranja.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Miloš Milenković rekao je za RTS da su pripadnici tog sektora za dva dana evakuirali 30 i spasili 17 osoba.

Stanovništvo na području Novog Pazara, Prijepolja, Sjenice, Priboja, Ivanjice, Svrljiga, Knjaževca, Vlasotinca i Babušnice ima problema sa strujom zbog snijega, ali da ekipe rade na otklanjanju kvarova.
 
Prema njegovim riječima, putevi su uglavnom prohodni, te naveo da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u općinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gdje ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.

“Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo”, rekao je Milenković.

Iz Javnog preduzeća “Putevi Srbije” saopćeno je da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni, ali da na pojedinim putevima ima do 10 centimetara snijega. 

Neprophodni su putevi trećeg prioriteta Predejane-Crna Trava, Kumanica-Preko Brdo-Duga Poljana, Odvraćenica-Preko Brdo-Kuti i Raška-Kuti-Odvraćenica. 

Putevi su neprohodni i u općiini Crna Trava, gdje je većina naselja zavejano i do njih ne može da se dopre, dok škole u pojedinim mjesnim zajednicama neće raditi dva dana. 

Komandant Općinskog štaba za vanredne situacije u Crnoj Travi Slavoljub Blagojević ocijenio je da putevi neće moći biti raščišćeni ni u narednih sedam dana, jer općina nema dovoljno mehanizacije. 

Bez struje je još 200 stanovnika u dvije mjesne zajednice.