Region Top

Srbijanske NVO pozvale Vučića da otkaže skup najavljen za 26. maj u Beogradu

Više srbijanskih organizacija civilnog društva pozvalo je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u “interesu najvećeg broja građana” otkaže skup najavljen za 26. maja u Beogradu.

Srbijanske organizacije su u zajedničkom saopćenju navele da situacija u Srbiji nakon dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 18 osoba, ne smije biti povod za međustranačko nadmetanje i zbrajanje pristalica.

Srbiju u samo dva dana, 3. i 4. maja potresle masovne pucnjave u beogradskoj školi i u dva sela kod Mladenovca u kojima je poginulo 18 i ranjeno 20 ljudi, uglavnom učenika i mladih.

Nevladin sektor smatra da bi država trebala kroz institucijske mehanizme uspostavi mjere koje će spriječiti ponavljanje sličnih tragičnih iskustva.

“Većini onih koji mirno prosvjeduju nije bio potreban poziv bilo kog političkog aktera da izađu na ulicu”, saopćile su NVO i dodale da država mora ponudi odgovore na zahtjeve građana.

Beogradski gradonačelnik Aleksandar Šapić smatra da skup koji u petak organizira srbijanska vladajuća koalicija nije kontramiting, niti poziv na sukob već je to skup mira, jedinstva i nade.

“To je skup mira, jedinstva, nade. Na njemu će, naravno, biti riječi o budućim planovima, ali je zbog ove tragedije (masovnog ubojstva djece i mladih) politika sklonjena u drugi plan”, rekao je Šapić.

Prema Šapićevim riječima, čelništvo Srpske napredne stranke (SNS) najavilo je skup koji bi se u Beogradu trebao održati ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike prije više mjeseci i to povodom formiranja Narodnog pokreta za obranu države.

Govoreći o protestima “Srbija protiv nasilja”, Šapić je naveo da je najveći broj građana šetao kako odao počast stradalima u toj tragediji, ali da “nije siguran jesu li svjesni u što se to pretvorilo”.

Treću sedmicu za redom, u petak je hiljadu ljudi blokiralo važnu prometnicu u središtu Beograda na protestu “Srbija protiv nasilja” koji je organizirala proeuropska oporba. Protestanti traže ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti.

Srbijanski predsjednika Aleksandar Vučić smatra da jedini cilj oporbenih stranka nasilno preuzimanje vlasti te uvođenje Srbije u haos, nestabilnost, nemire i nerede.

Vučić je pozvao građane Srbije da dođu, 26. maja u Beograd, na skup “za obranu slobodarskih, demokratskih vrijednosti Srbije”, “najveći skup u historiji te zemlje”.

Dan nakon spomenutog skupa trebala bi se održati izborna skupština SNS-a u Kragujevcu, a član Glavnog odbora te stranke Dragan Šormaz izjavio je danas da će izborna skupština biti održana bez prethodne demokratske procedure.

Šormaz je kazao da će u Kragujevcu biti održana nametnuta izborna skupština na kojoj će sve odluke donijeti isključivo Aleksandar Vučić.

“U stranci je zavladala potpuna tišina i nitko osim nekoliko njih iz vrha SNS-a ne zna što će se dogoditi na izbornoj skupštini. Izbornog procesa, prema Statutu, nema i ne zna se tko će biti kandidati za novi glavni odbor, kao ni hoće li se birati predsjednik stranke. Sve odluke bit će nametnute”, rekao je Šormaz u izjavi za Betu.

Prema njegovim riječima, ukoliko Vučić odluči da više ne bude na čelu SNS-a, na njegovo mjesto bit će izabrano kolektivno rukovodstvo.

“To će biti presipanje iz šupljeg u prazno, jer će Vučić i dalje voditi stranku, a istodobno zadovoljiti sujete Ane Brnabić i Miloša Vučevića koji će kolektivno, navodno, voditi stranku”, kazao je Šormaz, te dodao da će tijekom sjednice biti donijeta odluka o ulasku te stranke u tzv. Narodni pokret za državu.

On drži da taj pokret neće imati ništa zajedničko s europskim putem Srbije jer nakon Vučićeve izjave da su tajne službe s Istoka Srbiji sestrinske, jasno je da od europskog puta Srbije više nema ništa.